De zogeheten natuurgraven worden steeds populairder in Nederland. Inmiddels laten zo’n 1500 mensen zich begraven in een daarvoor bestemd natuurgebied, terwijl dat er tien jaar geleden maar 150 waren. Toch blijken de meningen verdeeld over dit concept.

Natuurbegraafplaats de Koningsakker in Arnhem. Het huisje is een oude, gerenoveerde paardenstal waar nabestaanden een (ecologisch verantwoord) kaarsje kunnen aansteken.

Natuurgraven

Inmiddels zijn er een stuk of twintig natuurbegraafplaatsen in heel Nederland.

Bij een natuurgraf heb je geen grafsteen, maar een boomschijf. De kist moet biologisch afbreekbaar zijn en je kan, op uitzonderingen na, je eigen plekje uitzoeken. Het graf hoeft in vele gevallen niet geruimd te worden en in plaats van een kerkhof, wandelen de nabestaanden door de vrije natuur. Amber van de natuurbegraafplaats De Koningsakker in Arnhem legt uit: ‘’Een duurzamer alternatief is er niet. Alles is biologisch afbreekbaar en als deze plek over tientallen jaren vol ligt, geven we de plek weer terug aan de natuur.’’

De gevolgen

Daar is niet iedereen blij mee. Theodoor, secretaris van de stichting Natuurbegraafplaats-WaaromNiet maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen van deze natuurgraven. Zo benoemt hij de medicijnstoffen die meegaan in de grond, de achterblijvende protheses en de manier waarop ongestoorde natuur nu wordt veranderd in een begraafplaats, met looppaden en al.

Stijgende populariteit

Het natuurgraf, op deze manier, is een relatief nieuw concept. Het is te vroeg om te kunnen concluderen of er gevolgen zullen zijn voor de volgende generaties.

Wel is het duidelijk dat het steeds populairder wordt. De Koningsakker bestaat nu ruim een jaar. Er liggen ongeveer 70 personen begraven en er staan al 560 reserveringen. ‘’Ook mensen van in de veertig, die nog hartstikke gezond zijn, hebben al een plek gereserveerd’’, vertelt Amber.

Ik vroeg aan Amber en Theodoor waarom het juist nu zo populair aan het worden is. Dat hoor je in het onderstaande interview.