De BDO wordt na 47 jaar opgeheven. De dartsbond, waar Raymond van Barneveld furore maakte door vier overwinningen op de Embassy te behalen, had het financieel al een lange tijd heel zwaar. Voormalig darter Roland Scholten is er niet rouwig om: ‘’Ik heb de BDO vervloekt.’’

Dartbord

Scholten was van 1992 tot 1999 actief bij de BDO, waarna hij in 2000 de overstap maakte naar de Professional Darts Corporation (PDC). In zijn periode bij de BDO nam hij zes keer deel aan de Embassy, het grootste toernooi binnen de Britse dartsbond. Tegenwoordig is Scholten analist bij RTL7 Darts en dartscommentator namens Eurosport.

Om met de deur in huis te vallen: de BDO houdt op met bestaan. Vind je dit begrijpelijk?

‘’Of ik dit begrijpelijk vind? Aan de ene kant wel en aan de andere kant niet. Het is begrijpelijk omdat de BDO een bedrijfsvorm is. Het onbegrijpelijke eraan is hoe de organisatie die de BDO gaat overnemen deze overname gaat klaarspelen.’’

Door wie wordt de BDO nou precies overgenomen?

‘’Wat ik begrepen is dat nu een deel van de darters die bij de BDO actief zijn door een andere vereniging genaamd United Kingdom Darts Association (UKDA) worden overgenomen.’’

Paul Engelbertink (directeur van de Nederlandse Darts Bond) zegt in BN De Stem dat er met het opheffen van de BDO veel mooie historie verloren gaat. Deel jij die mening?

‘’Ja natuurlijk, want het darten is in Nederland door de Engelsen op de kaart gezet. Zij kregen de dartsport als eerste op tv uitgezonden en door de kabeltelevisie kwam het op de Nederlandse tv terecht. Toen zijn we in Nederland gaan darten.’’

Zelf heb je zes keer meegedaan aan de Embassy. Wat is de mooiste herinnering die je zelf aan dat toernooi hebt overgehouden?

‘’De mooiste herinnering is natuurlijk dat je op tv komt en probeert om het hoogst haalbare te halen.’’

Heb je de BDO gemist toen je de overstap maakte naar de PDC?

‘’Geen moment. Sterker nog: ik heb de BDO vervloekt.’’

Waarom precies?

‘’Ik was goed bevriend met BDO-officials, omdat ik in die periode al jaren bij de BDO dartte. Toen ik trouwde, waren zij bij mijn bruiloft in Engeland. Ik dacht dat het goede vrienden waren, maar uiteindelijk bleken het allemaal ratten te zijn. Toen ik wilde overstappen naar de PDC had ik alleen een handtekening nodig. Vervolgens heeft de BDO mij een jaar lang tegengehouden en ik mocht van 1999 tot 2000 geen WK spelen. Dat vond ik heel kinderachtig en dat vind ik nog steeds. Bovendien heeft die tegenhouding mij een hoop geld gekost. Dus ik rouw er geen moment om dat de BDO kapot is.’’