FIFA lanceert een nieuw ondersteuningspakket voor het vrouwenvoetbal. Voor alle leden wordt in de periode 2020 tot 2023 acht nieuwe programma’s aangeboden die de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal gaan stimuleren. Het doel? Het vrouwenvoetbal een belangrijker onderdeel maken van de samenleving.

Fatma Samoura, secretaris-generaal van FIFA, meldt dat het een topprioriteit is om het vrouwenvoetbal verder te blijven ontwikkelen. Met het ondersteuningspakket worden verschillende aspecten van het vrouwenvoetbal gestimuleerd waaronder technische ontwikkeling, professionalisme, leiderschap en gedrag. De programma’s worden doelgericht aangepast bij het huidige niveau van het vrouwenvoetbal van de aangesloten lidstaat.

‘’Het hoge niveau van het voetbal en miljoenen televisiekijkers van het vorige Women’s World Cup liet zien hoe ver het vrouwenvoetbal is gekomen’’, meldt Sarai Bareman, de FIFA Chief Womens’ Football Officer. ‘’Ons doel is om het vrouwenvoetbal bereikbaarder te maken voor iedereen.’’

Samenwerking tussen regionale voetbalclubs

Bij het RKSV Heeze en DOSL zien ze hoe belangrijk het is om de krachten te bundelen. De twee voetbalclubs hadden moeite met het opzetten van een meiden- en vrouwenafdeling. Bij DOSL bestond er nog geen vrouwenteam en RKSV Heeze kende maar weinig animo. Door samen te werken kregen meer vrouwen in de regio de mogelijkheid om te voetballen. Sofie (20) voetbalt al zeven jaar bij de club.  ‘’Ik ben begonnen met voetbal toen ik dertien jaar oud was. Ik zat toen net op de middelbare school en veel meiden in het eerste jaar hadden ook interesse in voetbal. Zo ben ik dus eigenlijk bij mijn team terechtgekomen. Het leukste aan het voetbal is de gezelligheid. Iedereen kan goed met elkaar opschieten ook al liggen de leeftijden wat uit elkaar. Het gaat niet alleen om de winst, maar als we willen winnen gaan we er ook echt voor.’’

Populariteit neemt toe

De laatste jaren neemt de populariteit van het vrouwenvoetbal steeds meer toe. In heel Europa zijn er 1,2 miljoen leden bijgekomen vergeleken met dertig jaar eerder. Het is een vervijfvoudiging van het aantal in 1985. Ook in Nederland neemt het aantal vrouwelijke KNVB-leden al jaren toe. Uit onderzoek van het Muller-instituut blijkt dat tussen 2005 en 2015 een groei is ontstaan van ruim 65.000 leden. Het is de snelste groeiende vrouwensport en dat aantal neemt alleen maar toe.  Werd er vroeger alleen afgestemd op het mannenvoetbal, nu halen de Nederlandse Leeuwinnen bijna even hoge kijkcijfers binnen. Door de uitzonderlijke prestaties groeit de populariteit van het team. Een recordaantal van 5,5 miljoen Nederlanders zag de finale tussen Nederland en de Verenigde Staten van het WK Voetbal 2019.

Vooroordelen

Sofie hoopt in ieder geval dat meer meisjes zich aansluiten bij het voetbal. Zij ziet nog wel veel vooroordelen. ‘’En dat zal er ook altijd wel zijn. Vrouwenvoetbal wordt altijd vergeleken met het mannenvoetbal, terwijl vrouwenvoetbal er heel anders aan toe gaat. Het aantrekken van kinderen op de middelbare school is volgens mij daarom een goed idee om te laten zien dat het niet alleen een mannensport is.’’