TILBURG – De corona-maatregelen die zijn opgesteld voor de voetbalstadions in Nederland worden niet goed nageleefd. Er mag niet gejuicht en geschreeuwd worden, maar dat werd bij verschillende wedstrijden toch gedaan. Het is blijkbaar moeilijk voor de voetbalfan om zichzelf in te houden.

 

Afgelopen weekend was de eerste speelronde van het nieuwe Eredivisie seizoen. Iets anders dan normaal, want er zijn ‘strenge’ regels opgesteld voor de fans die naar het voetbalstadion komen. Het enthousiast aanmoedigen van je favoriete club is niet toegestaan. Dat is iets wat in de praktijk anders gaat. Bijvoorbeeld afgelopen weekend bij FC Groningen – PSV, waar het Groningse publiek uitbundig juichte bij een doelpunt van Suslov.

PSV zijn eerste thuiswedstrijd is pas later deze week. Sparta heeft wel al een thuiswedstrijd gespeeld in de eerste speelronde. De Rotterdamse club speelde zondag 13 september tegen Ajax. Tim Kraaijeveld is seizoenkaarthouder van Sparta. “Ik verwachtte er niet veel van, maar het stadion zat voller dan gedacht. Daarnaast werd er ‘gewoon’ geschreeuwd vanaf de tribune en niemand werd gecorrigeerd.” Tim denkt niet dat je het hardop aanmoedigen tegen kan gaan. “Voetbal is een emotiesport. Je zal altijd mensen hebben die schreeuwen.”

 

Onnatuurlijk

Stephanie op het Veld is gedragsdeskundige en legt uit dat het lastig is om de regels goed na te leven: “op de momenten waar er een doelpunt wordt gescoord is er sprake van vreugde en emotie. Je kan niet verwachten van de fans dat ze dat in kunnen houden. Dat is geautomatiseerd.”

PSV-fan en seizoenkaarthouder, Luc Hesen, denkt zich ook niet in te kunnen houden: “we moeten tegen FC Emmen, dus we willen dat er veel gescoord gaat worden. Ik denk dat het lastig wordt om rustig op mijn stoel te blijven zitten bij een doelpunt.” Dit zegt hij over de eerste thuiswedstrijd die aankomend weekend op de agenda staat.