Voor jongeren onder de zestien jaar is het niet meer mogelijk om messen te kopen bij winkels van Xenos, Hema en IKEA. Eerder maakte Action al bekend geen messen meer te verkopen aan jongeren. Maar gaat zo’n verkoopverbod echt zorgen voor een afname van messenbezit bij jongeren?

“Het verkoopverbod werd tijd”, zucht Anne van Lieshout, werkneemster bij de Hema in Helmond. “Gisterenavond zijn we al begonnen met het plakken van 16+-stickers”, zegt ze terwijl ze een bak met messen aanwijst. “Van mij had het al maanden geleden mogen gebeuren. Het voelde bijna alsof ik geweld onder jongeren aan het stimuleren was”, vertelt ze lachend.

Pieter Hooijen, jeugdagent bij de politie in Veldhoven, vindt het een goede ontwikkeling dat steeds minder winkels messen aan jongeren verkopen. “We zien op dit moment een zorgwekkende toename van jeugdigen met een mes op zak. Dat resulteert helaas ook in het feit dat er steeds meer incidenten plaatsvinden die betrekking hebben op jongeren met messen. Hoe meer we dit tegen kunnen gaan, hoe beter”, zegt hij.

Messen verheerlijken

De afgelopen twee jaar is het aantal jongeren dat betrokken is bij steekincidenten flink gestegen. “Deze ontwikkelingen hebben alles te maken met de opkomst van de “drillrap”, zegt Hooijen. Bij deze vorm van rap worden veel geweren en messen gebruikt in de videoclips. “Ook ontstaan er steeds meer rivaliserende groepen jongeren die niet bang zijn om hun messen te gebruiken tijdens een conflict. De jeugd krijgt hierdoor, hopelijk onbedoeld, het beeld dat een mes dragen normaal is.”

Of alleen een verkoopverbod van messen genoeg is weet Hooijen niet. “Het moeilijker maken om aan messen te komen kan zeker bijdragen aan de afname van het messenbezit. Echter ligt de belangrijkste oplossing naar mijn mening bij de ouders, docenten en de muziekwereld.” Hij denkt dat de Drillrappers hun voorbeeldfunctie ook op een positieve manier kunnen gebruiken. “De drillraps die messenbezit verheerlijken zouden bijvoorbeeld ook een omgekeerde boodschap kunnen overbrengen aan de jongeren. Dat zou denk ik al veel veranderen in het beeld dat de jongeren hebben over het bezit van messen.”

Mees van Roosmalen

Landelijk verbod

Een landelijk verbod op messen onder jongeren zou volgens Hooijen niet misstaan. “Het is natuurlijk niet noodzakelijk, maar het zorgt er ongetwijfeld voor dat het bezit van messen onder jongeren nog extra zal dalen.” Voor de politie zelf zou zo’n verbod ook meer mogelijkheden geven. “Het geeft ons als politie handvatten om strenger op te treden en zo een krachtig signaal af te geven”, vertelt Hooijen.

“Het is zeker een positieve ontwikkeling”, zegt Anne van Lieshout terwijl ze instemmend knikt. Ze loopt vanuit de bak met messen terug naar de kassa. “Nu maar hopen dat die jongens er niet via hun oudere vrienden aan kunnen komen”, vertelt ze met gefronste wenkbrauwen. “Maar ja, ik denk dat je dat soort problemen altijd zal houden. Helaas.”