Prinsjesdag 2020

Dit is er al bekend:

  • Er zal dit jaar geen publiek langs de kant aanwezig zijn
  • De koning en koningin komen aan met een auto in plaats van de Glazen Koets
  • Namens de regering zijn alleen de ministers aanwezig
  • De troonrede wordt in de Grote Kerk gehouden en niet in de Ridderzaal
  • Aan het einde is er geen balkonscène

De leden van de Tweede Kamer worden naar de kerk vervoerd met busjes

De eerste ministers zijn al aanwezig in de Grote Kerk. Er is te zien dat de 1,5 meter goed wordt aangehouden

Vele ministers zijn niet met het busje gekomen.
Zo liet Lilian Marijnissen weten aan de NOS ”Het is hemelsbreed een paar honderd meter wandelen, het is heerlijk weer, dus lekker te voet.”
Ook Henk Krol kwam te voet. ”Driehonderd meter, dan ga je toch niet met de bus. Dat is misschien voor jonge lui, maar wij gaan lekker lopen.”
Jesse Klaver kwam aan met de fiets.

Ondanks de oproep van burgemeester Jan van Zanen, zijn er toch mensen naar Paleis Noordeinde gekomen.

13.07 uur: Minister Wouter Koolmees is dit jaar de designated survivor

13.15 uur: de Koning en Koningin zijn vanuit Paleis Noordeinde vertrokken naar de Grote Kerk

13.19 uur: De koning en koningin zijn aangekomen bij de Grote Kerk

13:22 uur De koning is begonnen met de troonrede. Hij begint met een terugblik op 4 mei 2020

13.25 uur
De koning spreekt ook naar de jongeren. Hij verwijst naar een brief van een 94-jarige veteraan aan de jongeren. Hij noemt ook de reactie van de jongeren hierop. ”De brieven weerspiegelen de kern van de crisis.”

Koningin Máxima draagt een jurk van Claes Iversen. Deze jurk is eerder gedragen in 2018 bij het staatsbezoek van het Jordaanse Koningspaar

Prinses Laurentien draagt een jurk van het merk Misoni. Deze is gekocht in Den-Haag

13.31 uur: De koning laat weten dat er een derde steunpakket komt vanaf oktober

13.36 uur: de koning spreekt zich uit over de discriminatie in het land. ”Een wezenlijke bedreiging voor de kwaliteit van de rechtsstaat is dat in ons land iemands huidskleur of naam nog te vaak bepalend is voor zijn of haar kansen. Dat is onaanvaardbaar. Het maatschappelijk debat hierover schuurt soms, maar kan ons ook verder brengen in de strijd tegen discriminatie, racisme en ongelijke behandeling. Bestaande verschillen overbruggen begint bij de bereidheid naar elkaar te luisteren.”

13.36 uur: Ook de slachtoffers van de aardbevingen in Groningen wordt genoemd.

13.38 uur: De koning spreekt zich ook uit over het klimaat: ”Met een bedrag van 5 miljard euro wil de regering de komende jaren de problemen rond stikstof aanpakken. Het geld dat nu beschikbaar komt, kan onder andere worden ingezet voor natuurherstel en de aanpassing van stallen. Dat is nodig voor de natuur, waarvan we allemaal genieten en die we moeten koesteren voor later.”

13.40 uur: ”Het kabinet komt met voorstellen om zoveel mogelijk mensen voor de zorg te behouden en nog meer mensen te verleiden voor deze sector te kiezen, bijvoorbeeld met meer doorgroeimogelijkheden, minder administratie en meer zeggenschap. De waardering voor de werkers in de zorg komt ook tot uitdrukking in een extra bonus voor extra inspanningen, dit jaar en volgend jaar.”

13.42 uur: de koning is klaar met zijn troonrede. Na het driewerf hoera verlaat hij samen met koningin Máxima en het koninklijk gezelschap de Grote Kerk

15.00 uur: Minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft het koffertje aangeboden

15.03 uur: Minister Wopke Hoekstra vergat zijn toespraak

15.10 uur: Minister Hoekstra: “Er waren in Nederland meer mensen aan het werk dan ooit. Nu hebben we te maken met de sterkste economische krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. Onze overheidsfinanciën zijn goed op orde. We klimmen uit het dal en zorgen voor perspectief.”