Vrijdag begint de Nationale Sportweek in Nederland. Dit is een initiatief van NOC*NSF waarbij honderden sportclubs in heel het land de deuren openzetten voor iedereen die wil sporten. In tijden van corona ziet deze week er net wat anders uit.

Foto door: Omar Ram via Unsplash

Het initiatief

De NOC*NSF is een sportorganisatie met als hoofddoel: het bevorderen van de (top)sport in Nederland. Zo vindt de zeventiende editie van de Nationale Sportweek plaats van 18 tot 27 september met de slogan ‘sport doet iets met je’. De gaststeden dit jaar zijn Eindhoven, Nieuwegein en Emmen. Deze steden organiseren extra sportactiviteiten zoals fietstochten, wandelingen en bootcamps.

Bij de Nationale Sportweek is iedereen welkom. Voor alle leeftijdscategorieën zijn er activiteiten gepland. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan sporten met een beperking.

De maatregelen

Volgens Lieke Moes, woordvoerster van de gemeente Emmen was het organiseren van de Nationale Sportweek dit jaar wel even puzzelen: ‘’We plaatsen de dag van tevoren geen bericht meer op sociale media over een evenement, dat deden we voorheen wel altijd. Op die manier hopen we dat er niet te veel mensen op afkomen.’’ En dat vindt ze wel wennen. ‘’Je wilt het evenement en het sporten graag promoten, maar je moet ook rekening houden met de omstandigheden.’’

Daarnaast wordt er natuurlijk gehandhaafd volgens de richtlijnen van het RIVM. ‘’We zullen blijven herhalen dat iedereen afstand moet houden’’, aldus Moes.

De NOC*NSF benadrukt daarbij dat, waar mogelijk, de activiteiten in de buitenlucht worden gehouden.

Het belang

Anne Dijkstal, woordvoerster NOC*NSF legt uit hoe belangrijk de Nationale Sportweek is in tijden van corona. ‘’Er is veel stil gezeten de afgelopen maanden. Met de slogan hopen we mensen ook juist nu te motiveren om in beweging te komen.’’

Daar sluit Moes zich bij aan: ’’De boodschap is belangrijk, maar uiteraard moet het wel op een veilige manier gebeuren.’’