Isabel Pijnappels

Groenteteler Joost Luijkx (22) is bezig met een nieuwe manier van telen: De teelt op water. Telen op water is beter voor het milieu en er kan meer geproduceerd worden. Als volgende zomer zijn plan van 2300 vierkante meter aan vijvers staat, is zijn doel eindelijk volbracht. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Het is maandagochtend en nog pikkedonker als de eerste afnemer bij de tuinderij van Luijkx Groenteteelt voor de deur staat. De vrachtwagen komt paksoi ophalen, een van de producten die het vollegrondsgroentebedrijf teelt. Johan Luijkx, hoofd van het bedrijf, vindt het helemaal niet zo vroeg. “In de zomer is het meestal vijf uur ‘s ochtends als we op de akker staan, soms nog eerder.”

In 1960 werd het familiebedrijf opgericht. Met paard en wagen werden de groentes geteeld en naar de veiling gebracht. Nu, bijna drie generaties verder, zijn ze innovatief met het gebruik van water. Het bedrijf bestaat uit vader, moeder en zoon. Met twee schuren zo groot als een half voetbalveld, vol met machines, lijkt het alsof ze voor elke taak wel een apparaat hebben. Maar niets is minder waar als men ziet hoeveel er nog met de hand gedaan wordt. Het gezin werkt keihard om alles bij te houden. “Het werk is zeker niet voor iedereen weggelegd.”

Vader Johan zag al vroeg dat zoon Joost het bedrijf wilde gaan overnemen. “Toen Joost nog op de basisschool zat, deed hij na school meteen een rondje over het land om te kijken hoe alles erbij stond.” Nadat Joost in 2015 de HAVO heeft afgerond, kiest hij voor de richting Tuin- en Akkerbouw op de Hoge Agrarische School (HAS). Nu is hij 22 jaar en heeft hij zijn opleiding afgerond. Sinds dit jaar werkt Joost fulltime op het bedrijf. “Soms is het wel pittig.” In het hoogseizoen maken ze soms weken van 63 uur. “Het boerenleven is zeker geen 9-tot-5-baan, maar daar heb ik zelf voor gekozen.”

In de moestuin heeft Joost vorige zomer een testvijver gebouwd. Met oog op de toekomst richt hij zich op groenteteelt op water. Een innovatief idee waar hij al langere tijd mee bezig is. Volgens Joost heeft het veel voordelen. Met teelt op water blijft het product schoon omdat er geen zand bij komt kijken. Ook is het duurzamer. Je gebruikt minder water dan op het land. Dit komt omdat het water op het land in de bodem zakt of via sloten weg spoelt. Het water en de meststoffen in de vijver worden optimaal benut. Nog een voordeel is dat je veel meer rondes kan telen. “Normaal gesproken kun je maar één ronde paksoi in een jaar telen. Op het water kun je dit wel vijf keer in één jaar doen!” Omdat teelt op water nog vrij nieuw is, is nog niet alles bekend. Zo zijn er ook nog geen machines voor. Dat kan soms nog voor problemen zorgen. Daarom is Joost druk bezig om nieuwe kennis op te doen met zijn testvijver.

Als alles goed gaat komen er zeven vijvers. In totaal 2300 vierkante meter. “Het doel was eigenlijk om afgelopen seizoen voor het eerst te kunnen werken met de vijvers. Helaas gaat de aanvraag van de vergunning erg langzaam.” Joost is al sinds begin 2019 bezig om de vergunningen rond te krijgen. Hij hoopt komende winter de vijvers te kunnen bouwen zodat het in de zomer van 2021 allemaal echt kan beginnen. “Ik kan niet wachten.”

Isabel Pijnappels