Aankomend jaar gaat de overheid ruim 97.8 miljard euro investeren in de sociale zekerheid en arbeidsmarkt.  Dit doet de overheid om de klap van de pandemie en op te vangen en verdere schade te voorkomen. 

Afgelopen dinsdag is de miljoenennota bekend gemaakt. Het kabinet heeft ruim 336.6 miljard euro om aankomend jaar te investeren in Nederland. Het meeste geld gaat naar de Sociale Zekerheid en Arbeidsmarkt 97,8 miljard euro. De miljarden moeten de klappen van de corona crisis enigszins op proberen te vangen en ervoor zorgen dat de economie en werkloosheid hersteld, maar het is onvermijdelijk dat de gevolgen gemerkt gaan worden.

Jongeren

Volgens een publicatie van het Centraal Planbureau (CPB) gaan vooral jongeren de aankomende jaren de gevolgen voelen. Dit komt omdat jongeren vaak flexibele contracten hebben die makkelijker opzegbaar zijn. Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSvb), hoopt dat studenten niet het hardst getroffen gaan worden. “Omdat jongeren vaak geen vast contract krijgen worden ze vaak als eerste ontslagen zo kunnen ze bijna geen sociale zekerheid creëren en lopen de schulden alleen maar op.” 

Uit het rapport van het CPB blijkt dat jongeren die een MBO-opleiding hebben gedaan in de recreatieve en horeca sectoren het in de komende vijf jaar het lastigste gaan krijgen. Dit omdat deze sectoren dicht zijn geweest tijdens de corona crisis.

Wel is de verwachting dat deze problemen maar voor korte duur zijn. In de publicatie is de verwachting dat deze sectoren binnen vijf jaar weer normaal zijn of het digitaliseren versnellen, waardoor er ander soort banen worden gecreëerd. 

Hieronder is de impact van de coronacrisis op werkloosheid gevisualiseerd

[Tekst gaat hieronder verder]

Hoogste werkloosheid sinds 2014

Na verwachting ligt het werkloosheidspercentage -mits er geen tweede lockdown komt-  rond de 6% (550.000 banen) in 2021. Uit cijfers van het CBS blijkt dat dit in 2020 ongeveer de helft was 3,7% (350.000 banen). Mocht er een tweede uitbraak komen dan is de verwachting dat dit percentage op kan lopen naar 8% (736.000 banen).