Herders en boeren maken zich zorgen om hun vee. De wolf vestigt zich steeds meer in Nederland. Vandaag werd bekend dat ook Drenthe het nieuwe thuis is van een mannetjeswolf, meldt BIJ12. “Als een wolf een keer een schaap pakt, lig ik daar echt niet wakker van. Maar als het elke dag een schaap is, ben ik het snel beu,” Vertelt schaapsherder Koen van den Berg

Van den Berg (25) is schaapsherder in het gebied rond Zevenbergen. Zijn kudde graast over de vlaktes, maar sinds de komst van de wolf in Nederland moet Van den Berg wel beter uitkijken. Tot nu toe gebruikt hij alleen op plekken waar de wolf is gesignaleerd wolfwerende netten. Deze netten zijn 30 centimeter hoger dan normale netten. De netten vormen een hek om de kudde heen als ze bijvoorbeeld ergens overnachten. Ze staan ook onder stroom zodat de wolf niet bij de kudde kan komen.

Pas als de wolven echt een last worden, wil Van den Berg voortaan altijd deze hogere netten gebruiken. Wel heeft hij altijd stroom op de omheining staan. Volgens hem zijn er verder geen andere manieren om zijn schapen te beschermen. “Je kan eventueel waakhonden gebruiken om de kudde te beschermen, maar daarvoor zijn de natuurgebieden in Nederland veel te druk met mensen. Dat vinden wij te gevaarlijk.” Van den Berg is niet heel blij met de komst van de wolf, maar zolang ze niet te veel schade aanrichten ziet hij niet echt een probleem.

De wolf is tot nu toe het vaakst gespot op de Veluwe. Daar leven naar schatting zo’n tien wolven. In dit gebied lopen ook veel schaapsherders. Marjolijn Koek van Natuurmonumenten vertelt dat Natuurmonumenten de schaapsherders helpt om goede netten te gebruiken. Volgens haar gaan wolven nadat ze hun geboorteplek verlaten, opzoek naar een nieuw leefgebied. Deze zwervende wolven komen ook door bebouwd gebied en willen dan nog weleens vee grijpen. “Dat gebeurt en dat zal niet verdwijnen. Het is dan aan ons mensen om te kijken hoe we dat vee goed kunnen beschermen tegen de wolven.”

Aantal wolven gespot in Nederland in 2020

Loading...

Loading…