Minister Carola Schouten komt met plannen voor een nieuw toekomstig mestbeleid. Het beleid moet ervoor gaan zorgen dat boeren recht krijgen voor de uitdagingen die zij aangaan. Toch voelt het niet voor alle boeren zo. Vooral als je buurman een paar meter verderop in Duitsland zich niet aan dezelfde regels hoeven te houden
LynnWeegels

In dit beleid staat dat melk- en rundveehouders in de toekomst volledig grondgebonden werken. Met grondgebonden werken wordt bedoeld dat veehouders mest moeten afzetten op eigen grond of op die van een collega. Ook wordt erin gesteld dat de op plekken waar de waterkwaliteit achterblijft, worden aangepakt. Hier gaat het dan vooral over akker- en tuinbouw.

Tjeerd de Groot van D66 en lid van de Tweede Kamer: “Er is zeker weten een nieuw beleid nodig in Nederland, aangezien we een echt mestprobleem hebben. Ik vind het beleid erg onduidelijk.” Hij geeft aan dat het beleid na al die jaren veel duidelijker had moeten zijn, vooral op het gebied van grondgebondenheid. “Ik vind het niet raar dat het wel voor Nederland en niet voor Duitsland geldt. Het zijn namelijk verschillende landen en in Nederland hebben we al heel lang mest- en waterproblemen.” Volgens De Groot is er voor de boeren dus geen reden voor vergelijking.

Hier is boerin Marie-Jose Dortants het niet mee eens. Voor haar voelt het nog steeds heel raar om geheel andere regels te moeten volgen dan haar buurman in Duitsland. “Er wordt gezegd dat er andere problemen heersen, maar we wonen wel op hetzelfde stuk land een paar meter uit elkaar”, vertelt ze. “Dit nieuwe beleid gaat ons weer veel extra geld kosten om de mest te laten afvoeren. We zijn al zoveel geld kwijt door alle nieuwe regels. Zo hebben we pas een geheel nieuwe stal moeten bouwen om de stikstof te beperken en nu moeten we het weer gaan veranderen. Onderhand heeft het ons allemaal zeker een miljoen gekost. En ondertussen zie ik dit bij mijn Duitse buren niet gebeuren.”