Voor veel jongeren gaat voetballen niet vanzelf door een beperking. Daarom was afgelopen weekend voor de 61ste keer uitgeroepen tot het campagneweekend van de Zwaluwen Jeugd Actie. De spelers deden mee doormiddel van het bekervoetbal.

Dit jaar gaat een deel van het geld naar onderzoek voor de ziekte van Pompe, wat op kinderleeftijd kan ontstaan. “Wij vinden het niet kunnen dat er kinderen zijn die elke dag spierkracht verliezen, ze moeten van hun kindertijd genieten en doen wat ze willen,” vertelt Minke Booij, directeur van Spieren voor Spieren. Voor de ziekte is een behandeling, maar die slaat niet bij iedereen aan. Om iedereen te kunnen helpen is onderzoek nodig om een passende oplossing te vinden.

“Het doel van de actie is dat zo weinig mogelijk mensen in Nederland een spierziekte hebben. En daarbij de voetballertjes ervan bewust maken dat er veel jongens en meisjes zijn die niet zomaar een balletje kunnen trappen,” meldt Loek de Knegt van de Stichting Zwaluwen Jeugd Actie.

“De deal met de KNVB is dat er voor elk kind die meespeelt een euro naar de Zwaluwen Jeugd Actie gaat,” vertelt Booij. Spieren voor Spieren ontvangt met het Prinses Beatrix Spierfonds een deel van de opbrengst. “Met ons deel van het geld zoeken wij samen een onderzoek uit wat voor ons beide relevant is.” Het andere deel is voor subsidieaanvragen vanuit voetbalclubs, zodat zij bijvoorbeeld de accommodatie rolstoeltoegankelijk kunnen maken. De Zwaluwen Jeugd Actie stimuleert Spieren voor Spieren om goed met het Prinses Beatrix Spierfonds samen te werken. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat wij onze krachten bundelen en samen nog meer impact te hebben voor mensen met een spierziekte,” aldus Booij.

Sinds de start van de Zwaluwen Jeugd Actie in 1960 hebben er al meer dan 11 miljoen jeugdvoetballers meegedaan. Samen vormen zij het grootste goede doelenteam van Nederland. In de afgelopen jaren brachten de spelers gezamenlijk meer dan 6 miljoen euro bij elkaar, meldt de Knegt.