Afgelopen prinsjesdag was de warmste prinsjesdag ooit. Dit is een van de vele hitte-statistieken die deze maand als het hoogst aller tijden geregistreerd staan. Door de opwarming van de aarde zijn warmterecords laatste jaren alledaags geworden.

Volgens klimaatonderzoeker prof. Dr. Detlef van Vuuren zijn dit soort records een logisch verschijnsel. “Als de wereldwijde gemiddelde temperatuur stijgt, gaan ook de uitschieters stijgen, en krijg je records zoals we die afgelopen week zagen. Aan de wereldwijde temperatuur kun je het makkelijkst zien dat het echt snel warmer wordt. Je ziet dat het record hoogste wereldwijde temperatuur ook regelmatig verbroken wordt en dat is reden tot zorg. Daarnaast worden weerpatronen ook door klimaatverandering beinvloed. In Nederland zijn er vooral warme dagen als de wind uit het oosten komt, wat weer een gevolg is van hoge- en lagedrukgebieden. Als klimaatverandering deze gebieden gaat beïnvloeden, kan dat grote gevolgen hebben voor het weer bij ons.

Klimaatakkoord

Over de aanpak van klimaatverandering is Van Vuuren ook bezorgd. “De afspraken in het klimaatakkoord van Parijs, het streven naar maximaal 2 graden globale opwarming, zouden een groot verschil maken. Maar landen houden zich er niet aan. Ook Nederland niet. Wij hebben beloofd om onze CO2-emissie fors te verminderen, maar als een van de weinige landen in Europa is dat niet gelukt. Uiteindelijk heeft het pas zin als we het met z’n allen doen. Elk land is heeft zijn eigen verantwoordelijkheid in deze kwestie

Een visueel overzicht van de belangrijkste warmterecords:

Photo by Juanita Swart on Unsplash