Na de 0-5 overwinning van Willem II op het Luxemburgse Progrès Niedercorn, is Willem II opweg  naar Europees succes. De voetbalclub uit Tilburg speelt de laatste jaren goed voetbal en dat wordt dit jaar beloond met Europese duels.

bron: Pixabay

De prestaties van Willem II blijven niet onopgemerkt. Zo ook niet bij clubwatcher Fabian Eijkhout: “Eerst waren er veel spelers met weinig marktwaarde bij de selectie. Er werd veel gehuurd van andere clubs. Daar hebben technisch directeur Joris Mathijsen en algemeen directeur Martin van Geel een omslag in gemaakt. Er staat nu geld op het veld. Bovendien zijn er veel jongens gekomen die geld hebben opgebracht. Dat geld kon weer in de club worden geïnvesteerd.” Ook geeft de clubwatcher aan dat trainer Adrie Koster veel invloed heeft gehad. “Koster heeft allereerst enorm veel ervaring. Hij bouwt een bepaalde zekerheid. Wanneer het bijvoorbeeld een tijdje niet loopt bij Willem II, zal Adrie Koster ook niet gelijk de basisspelers op het veld aanpassen. Dit geeft de spelers op het veld vertrouwen.”

Eijkhout geeft toe dat er ook een portie geluk bij komt kijken. “Vorig seizoen zijn er weinig tot geen spelers die zware blessures hebben opgelopen. Wanneer je een kleine selectie tot je beschikking hebt, kan je ver komen.” Fabian ziet aan het begin van de competitie een duidelijk verschil. “Nu zijn er al een paar mannen geblesseerd moeten afhaken”, verklaart Eijkhout, “en dan wordt het moeilijk.”

Insider

Speler van het Willem II team onder de 21 jaar, Timo Regouin, had wel verwacht dat Willem II de wedstrijd zou gaan winnen. “De Luxemburgse club heeft niet zoveel kwaliteit als de selectie van Willem II”, zegt hij. Volgens hem was het een ‘easy win’. Zelf speelt hij bij gelegenheid met de selectie van Willem II en kijkt hij zijn ogen uit op de trainingen. “Er zitten in de selectie van Willem II spelers bij die simpelweg van wereldklasse zijn”, zegt hij.

Het succes van Willem II is volgens Regouin begonnen bij het huren van spelers. Timo ziet dat er dan ook kliekjes bestaan in de selectie. “Doordat er bijvoorbeeld veel Grieken gehuurd worden, komen via het netwerk van Willem II er ook weer goede Griekse voetballers bij.”

Daarbij heeft Willem II ook een goede jeugdopleiding, weet het talent ons te vertellen. “Er wordt veel tijd in de jeugd gestoken. Als er te weinig voetballers bij de wedstrijdselectie zitten, krijgen jongens van een lager team de kans om te schitteren in het eerste team.” Volgens Regouin moet je wel je mannetje staan. “Er heerst een hiërarchie in de voetbalwereld en ook bij Willem II. Je zult jezelf moeten bewijzen om bij de eerste selectie te komen.”

Of Willem II het succes gaat voortzetten is voor Regouin nog even afwachten. “De aankomende pot tegen de Glasgow Rangers is een lastige pot. Zij hebben kwalitatief ook goede spelers.” Maar als rechtsbuiten van Willem II, blijft Timo Regouin positief. “Als we deze vorm blijven vasthouden maken we kans tegen de club uit Schotland.”

Hieronder vind je een voxpop met de mening van de Tilburgers.