Voor studenten die dichtbij hun opleiding wonen, is de fiets of lopend naar school de logische keuze. De mensen die van ver komen, nemen meestal het openbaar vervoer (OV). Vanwege corona gaat een aantal studenten in plaats van met het OV met de auto naar school toe.

Volgens Tom Plaum, woordvoerder van jongerenorganisatie Teamalert, zijn de gevaren die bij
campussen op de loer liggen, voor jongeren, hetzelfde als in de rest van het verkeer.
“Zelfoverschatting, gebrek aan ervaring en daardoor nog niet zo goed kunnen rijden. Afleiding in het verkeer en een te hoge snelheid, zijn thema’s waar verbetering te behalen is bij jongeren. De reden dat studenten de auto pakken, heeft hoogstwaarschijnlijk met gemak te maken,’’ zegt Plaum. Volgens de woordvoerder zijn er genoeg voordelen als je als student besluit de auto te laten staan: “De kosten zijn lager (denk aan een studenten OV-chipkaart), je hoeft iets minder op te letten en het is goed voor het milieu.”

Hoe werkt dat in de praktijk? Mandy Moes, student-verpleegkunde bij Fontys in Tilburg vertelt over haar autogebruik naar school. Ook zij studeert gedeeltelijk vanuit huis vanwege corona. Op de dagen dat zij de deur uit moet, pakt ze de auto. Hoe beleeft zij het reizen naar school en het verkeer rondom haar campus?

Hoe ver woon je van je school vandaan?

Volgens mij is dat iets van tien minuten rijden, maar ik houd altijd rekening met vijftien minuten. Voor het geval dat het druk is op de weg.

Wat is voor jou de reden om met de auto naar school te gaan?

Ik vind de afstand toch wel heel ver om te fietsen. Als ik met de fiets ga kom ik ook vaker te laat.

Zijn er veel medestudenten die met de auto komen?

Eigenlijk ken ik persoonlijk maar één meisje die ook altijd de auto pakt. Wel staat de parkeerplaats rond twaalf uur al vol met auto’s van leraren en (ik vermoed) leerlingen. Wat vroeger de parkeersituatie nog vervelender maakte, was dat leerlingen, van het naastgelegen ROC, ook hun auto’s op het parkeerterrein van Fontys zette. Dat is nu niet meer mogelijk, omdat je een pasje bij de poort moet laten zien.

Merk jij weleens gevaarlijke verkeerssituaties bij je campus/school?

Over het algemeen niet, maar je moet wel uitkijken voor fietsers en voetgangers die niet opletten. Als mensen een tussenuur (of gewoon wat tijd over) hebben steken er namelijk groepjes jongeren de weg over, die niet zo goed uitkijken.

Wat zou ervoor zorgen dat jij de auto laat staan en een ander vervoersmiddel naar school pakt?

De grootste factor die bepaalt of ik de auto pak, is de beschikbaarheid van parkeerplaatsen. Ook als de benzine ineens drie keer zo duur zou worden, zou ik de auto wel heroverwegen.