De Nationale Sportweek van NOC*NSF begint deze week weer. Dit jaar pakt partner Fonds Gehandicaptensport het grootser aan dan andere jaren: samen met NOC*NSF en de Nederlandse loterij lanceren ze de campagne ‘accepteer of doneer’. Met deze campagne zetten ze gehandicaptensport bij iedereen in Nederland op 22 september in de agenda.

In Nederland zijn er 1,7 miljoen mensen die een beperking hebben, laat Bregtje van Grindsven van Fonds Gehandicaptensport weten. “Voor een groot deel van deze mensen is het niet vanzelfsprekend dat ze kunnen sporten. Wij willen dit als fonds toegankelijker maken.” Heel vaak zijn clubs te ver weg of kost het veel geld omdat mensen voor de sport iets nodig hebben, zoals een prothese of rolstoel.

Gelijkheid
Het fonds wil met deze campagne meer bewustwording oproepen bij mensen. Door tijdens de Nationale Sportweek mensen te laten beleven hoe het voelt om te sporten met een beperking, hopen ze mensen erover na te laten denken. “We willen heel graag gelijkheid in de sport, iedereen verdient het om te sporten! Mensen werden tijdens de lockdown al gek dat ze niet konden sporten. Stel je eens voor hoe het voelt om dit nooit te kunnen als gehandicapte”, vertelt Bregtje.
Toch is dit niet de enige reden dat het fonds nu zo’n grote campagne houdt. Deze crisis is ook zwaar voor het fonds geweest en hierdoor hebben ze enorm veel geld misgelopen. Alleen al omdat de collecteweek en het benefietgala niet zijn doorgegaan, zijn ze al ongeveer een miljoen euro misgelopen. Door dit misgelopen geld hebben ze dus veel minder clubs kunnen helpen dit jaar.

Belang van sport
Sporten geeft mensen met een beperking zelfvertrouwen. Ook draagt sport bij aan het behouden en maken van sociale contacten. Erik Boumans heeft al sinds zijn geboorte spina bifida, met andere woorden een open rug. Hij heeft altijd al in een rolstoel gezeten, maar dit houdt hem niet tegen om te sporten. Helaas kan hij niet voetballen, wat hij ontzettend jammer vindt, omdat het zijn grootste liefde is. Sport is zijn grote passie. Of het nu gaat om fitness, darten of pingpong, hij houdt ervan om het allemaal te doen. “Sporten is alles voor mij. Ik sport zodra het kan. Tijdens het sporten heb ik al veel vrienden gemaakt. Het maakt mij heel verdrietig om te denken aan een leven zonder sport”, vertelt hij.