De kat is de laatste tijd vaak in het nieuws. Hij zou jaarlijks tussen de 17 en 200 miljoen vogels doden. Belanghebbenden zijn naarstig opzoek naar oplossingen. Zo pleitte Ecoloog Chris Smit en jurist Arie Trouwborst afgelopen week bij Nieuwsuur nog voor een proefproces om het buiten los laten lopen van katten strafbaar maken.  

 Dat katten het leven van een vogel behoorlijk zuur maken, concludeert ook stadsvogeladviseur Marja Goossens. Zij is als vrijwilliger een van de ‘voelsprieten’ voor vogelbescherming binnen de gemeente Vught/’s-Hertogenbosch. ‘’Vogels hebben het net zoals veel andere soorten in onze fauna en flora moeilijk, de aantallen slinken. Het aantal katten verminderd echter niet, dat neemt zelfs behoorlijk toe. Is er dan, naast een eventueel losloopverbod geen andere manier om de vogels een handje te helpen? 

 Te weinig echt huisdier 

 Volgens Goossens zijn er meerdere oorzaken op te noemen voor dit probleem. ‘’Veel katteneigenaren verkeren in de veronderstelling dat katten niet aan de mensen hechten, maar alleen aan het huis. Met als gevolg dat de katten vrij het huis in en uit kunnen lopen. Ook wordt gedacht dat het eten dat wij de katten voorzetten voldoende voorziet in hun behoefte. Qua voedingswaarde mag dat zo zijn, maar er valt weinig te vangen aan een ingeblikt sardientje.’’  Goossens is van mening dat deze combinatie ervoor zorgt dat veel katten zich te weinig echt huisdier voelen en zich dus massaal vergrijpen aan vogels. 

 Indammen 

 Zolang er vogels rondvliegen, en zolang er katten buiten rondlopen lijkt een terugloop in het aantal vogeldoden ver weg. Toch zijn er, naast het verbieden van het buiten los laten lopen van katten, volgens Goossens ook andere manieren om het in ieder geval een beetje in te dammen. ‘’Als je katten ’s nachts binnen houdt, en ze overdag met een bandje en belletje om buiten laat, dan scheelt dat heel veel in het aantal vogelslachtoffers. We zullen het echt moeten hebben van voorlichting en katteneigenaren verantwoordelijk maken voor hun huisdieren.’’