Selfcare wordt steeds populairder, omdat ons leven steeds hectischer wordt. 24/7 krijgen we informatie binnen, onder andere via social media. Tim Sastrowiardjo, eigenaar van De Mentale Coach, helpt mensen op het gebied van selfcare.

Selfcare gaat om een goede balans vinden op verschillende gebieden: mentaal, emotioneel, sociaal en fysiek. Steeds meer mensen hebben hier behoefte aan. ‘’Het is heel makkelijk om te denken dat spullen kopen de oplossing is voor je problemen’’, vertelt Sastrowiardjo. ‘’Het geeft een goed gevoel wanneer je iets koopt, alleen op de korte termijn natuurlijk. Want dat goede gevoel en de nieuwigheid van het product gaat na een tijdje weer weg.’’ Daarom is de mentale coach begonnen met een nieuwe manier van selfcare, die nog niet heel bekend is en waar nog niet heel veel vraag naar is.

Bezig zijn met jezelf

Deze nieuwe manier gaat over de basis van iemands persoonlijke situatie. Het is hierbij belangrijk dat er wordt gekeken naar waar deze persoon moeite mee heeft. En om handvatten aan te reiken waardoor er in de toekomst beter mee om kan worden gegaan. Daarnaast is het belangrijk dat de cliënt meer bewustzijn krijgt over zichzelf en zijn of haar gedrag. ‘’Zodra je dat weet, kun je ook makkelijker jouw doelen behalen. Als je niet weet waar je naartoe wilt, zul je ook nooit het gevoel hebben dat je ooit zal aankomen op de plek van bestemming.’’

Deze manier van selfcare gaat er dus vooral om dat je naar jezelf probeert te kijken. Volgens psychologe Van Dongen vinden mensen dat lastig in dit ‘hectische leven’. Zij denkt dat mensen zelf regie en invloed in hun leven willen brengen. ‘’Er heerst nog steeds een groot taboe op mentale gesteldheid in Nederland. Op sociale media is het helaas nog steeds de standaard om vooral de ‘leuke’ dingen van het leven te laten zien.’’ Hier komt echter steeds meer verandering in. Dit komt doordat rolmodellen zoals influencers laten zien dat niet lekker in je vel zitten erbij mag horen en oké is.

Zoek je balans

Tegenwoordig zijn we overal altijd bij. Door social media willen mensen graag onderdeel zijn van de maatschappij. ´´Doordat we zien wat andere mensen doen, hebben we meer kans angst te hebben voor het missen van dingen. Mensen willen wel uitrusten, maar willen ook geen tijd verspillen en iets missen. Selfcare is een ingewikkelde term´´, vertelt Van Dongen.

Sastrowiardjo vindt persoonlijke ontwikkeling en jezelf objectief observeren de beste stappen naar een beter welzijn. ‘’Door bewust bezig te zijn met je gevoel en meer in contact te zijn met jezelf, kun je betere keuzes maken in de toekomst. En daarnaast ook veel beter omgaan met negatieve dingen die op je pad komen. Alles draait om balans, en het onderhouden van deze balans.’’