Het aantal WW-uitkeringen onder jongeren tussen 15 en 25 jaar begon in augustus weer sterk af te nemen. Door de coronacrisis moesten horecazaken hun deuren sluiten, wat ervoor zorgde dat veel studenten zonder werk kwamen te zitten. Volgens het UWV nam het aantal uitkeringen in mei met twaalf procent toe bij de horeca en catering.

In een persbericht van het UWV liet hoofd arbeidsmarktinformatie Rob Witjes weten dat jongeren vaak de eerste groep zijn die bij een krimp van de werkgelegenheid hun baan verliezen. Toch zijn jongeren ook vaak juist de eersten die profiteren als de arbeidsmarkt weer aantrekt.

.

Liever een uitkering dan lenen

Financieel adviseur Oscar Noorlag raadt aan gebruik te maken van je opgebouwde WW-uitkering. “Als student heb je nog vrij weinig WW opgebouwd. Het is dus slim om deze in te zetten wanneer je je baan kwijtraakt”, legt hij uit. “Je studieschuld moet je later nog afbetalen, een WW-uitkering niet. Zodra je weer aan het werk gaat, bouw je hem gewoon weer op.”

Studente Anne Sweens (21) werkt bij Feestcafé Peddels in Breda. Doordat zij hun deuren tijdelijk genoodzaakt moesten sluiten, kwam zij zonder werk te zitten. Ze had haar lening bij DUO lopen om de huur van haar studentenkamer en haar studie te kunnen bekostigen. Doordat haar salaris wegviel was ze genoodzaakt om een WW-uitkering te nemen. “Dit was een bewuste keuze, ik wilde namelijk niet meer geld lenen bij DUO omdat mijn studieschuld later veel hoger zou zijn dan gepland.” Op het moment dat Anne weer kon werken, heeft ze haar uitkering per direct stopgezet. 

Niet meer fulltime werken

Erben van den Broek (21) stopte met zijn studie en was van plan om fulltime te werken bij Feestcafé Peddels, maar toen kwam corona om de hoek kijken. “Financieel had ik het toen wel even moeilijk,” vertelt hij. “Het was enorm lastig om een nieuw baantje te vinden aangezien ze nergens mensen zochten, leek het wel.” Doordat hij zijn studie had stopgezet, kon hij geen lening aanvragen bij DUO. “Toen ik erachter kwam dat ik een WW-uitkering voor drie maanden had opgebouwd doordat ik voor mijn studie al fulltime had gewerkt, werd het allemaal net even wat makkelijker. Het bedrag van mijn uitkering was wel iets lager dan mijn lening bij DUO, gelukkig was ik in die tijd veel bij mijn ouders en hoefde ik niet veel geld uit te geven.”