In de afgelopen maanden zijn er een aantal berichten verschenen op social media over homoseksuele stellen die (verbaal) worden aangevallen. De gemeente Amsterdam heeft daarom besloten een Pride vlag op te hangen in de Amsterdam-Oost waar LHBT-belangenorganisatie COC blij mee is.

Een kleine 124 kilometer van Amsterdam ligt Eindhoven. In deze stad bevindt zich een van de vele COC-ontmoetingsplekken. COC is een belangenorganisatie die zich hard maakt voor de LHBTI-gemeenschap en heeft twintig verschillende ontmoetingsplaatsen door Nederland. In Eindhoven is het een klein café waar het overdag nog stil is. Er zitten een man en vrouw aan een tafel een sollicitatiegesprek te voeren, maar voor de rest is het leeg. Achter uit de keuken komt er een man op leeftijd aangelopen. “Wij hebben elkaar gesproken via de telefoon?” vraagt de man op leeftijd. 

Deze man is Hans de Winkel, bestuurslid en penningmeester van COC Eindhoven, hij neemt mij mee naar een tuin die overdekt wordt door een grote partytent. In de tent staan verschillende tafels met stoelen. “Ja, ook wij moeten ons houden aan de corona regels,” grapt Hans de Winkel. 

Voordat de eerste vragen zijn gesteld begint hij al zijn betoog over COC. “COC is een belangenorganisatie met verschillende hubs voor de LHBTI-gemeenschap. Het moet een veilige omgeving zijn voor mensen die uit de kast zijn gekomen en met andere erover willen praten. Het is geen seksclub of paringsplaats. We organiseren activiteiten en avonden voor de verschillende subgroepen binnen de gemeenschap. Zo hebben we dagen die alleen toegankelijk zijn voor LHBT’ers met een verstandelijke beperking.” 

‘Je hoeft het niet leuk te vinden je moet het respecteren’

De Winkel vindt het goed dat de gemeente Amsterdam de vlag heeft geplaatst. “Als je niets laat zien dan ben je onzichtbaar en waarom moet je onzichtbaar zijn? Als je die vlag laat zien dan laat je ook zien dat je bestaat. Je hoeft geen homo te zijn of je hoeft homo’s niet leuk vinden je moet ze gewoon met respect behandelen net zoals iedereen.” 

Volgens De Winkel zijn de pride vlaggen een soort symbool. “De pride vlaggen en regenboog paden worden gebruikt als een punt van herkenning en erkenning: ‘wij bestaan je kunt niet om ons heen.’ Omdat je een minderheid bent zou je die acceptatie altijd moeten waarderen en erkennen.” 

‘He flikker!’

De Winkel is zelf ook homoseksueel en al meer dan 50 jaar samen met zijn vriend. Hij heeft al veel meegemaakt. “Ik ga lang genoeg mee om te weten dat het nooit anders is geweest. Vroeger was het wel extremer dan dat het nu is. Nu is de acceptatie veel groter dan toen.” 

Wel ervaart hij regelmatig nog verbale aanvallen. “Ik heb een paar ervaringen gehad. Ik ben wel eens nageroepen met ‘Hé flikker!’ of ‘Hé homo!’ Ik reageer er dan gewoon op met: ‘ja, je hebt gelijk! jij ook!’ Dan zijn ze in de meeste gevallen meteen stil. Ik weet uit ervaring hoe ik moet reageren, maar als je tussen de twintig en dertig jaar bent dan durf je er meestal niet op te reageren.”  

Acceptatie in Brabant

Naast de COC ontmoetingsplek in Eindhoven kennen de gemeenten Tilburg en Breda ook ontmoetingsplekken, deze twee werken samen en organiseren ook verschillende activiteiten. Pien Adriana Merkx, voorzitter COC Tilburg/Breda, gelooft dat de acceptatie van de LHBT-gemeenschap oké is, maar zegt dat er nog werk aan de winkel is. “Waar de acceptatie in steden Tilburg en Breda grote stappen heeft gezet zijn de gemeenten in het omringende gebied achter gebleven. Wat er nu vooral is is tolerantie in plaats van acceptatie.”

Merkx gelooft ook dat het een goede zet is van de gemeente Amsterdam om een Pride vlag in het gebied te hangen. “Het gebruik van vlaggen en andere symbolen heeft zeker een effect en het zorg voor zichtbaarheid. Het is een recht om voor jezelf op te komen en zichtbaarheid helpt de acceptatie. Het argument dat het uitlokt is gelijk aan het zeggen dat een vrouw zich niet mag kleden zoals ze dat wil omdat het verkrachting uit zou lokken.”