Er zit niets anders op voor de schaakclubs: vanaf 1 januari 2022 zullen ze btw-plichtig worden. Dit heeft het Europese Hof besloten na aanleiding van protest van de Engelse bridgebond. Volgens staatssecretaris Vijlbrief van Financiën is er geen mogelijkheid om bridge-, schaak- en damclubs hiervan vrij te stellen. Er vindt namelijk geen echt bewegen of zweten bij plaats, waardoor de denksport dus niet in aanmerking komt voor de vrijstelling.

Woordvoerder NOC*NSF Geert Slot: “Voor ons is schaken nog steeds een sport, al komt er minimale beweging bij kijken. Ze staan gewoon nog steeds ingeschreven als sportbond bij ons.” Hij geeft aan dat het besluit om schaken geen sport meer te noemen, gemaakt is vanwege de belasting.

Vooral verbaasdheid staat centraal bij de schakers en de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB). “Doordat het Europese Hof zich over deze kwestie heeft gebogen, geldt het nu voor heel Europa. Een laatste plaagstoot voordat de Britten de EU verlaten”, zegt Guus van den Akker, penningmeester van Zuid-Limburgse schaakclubs. Hij is het er zeker niet mee eens dat schaken geen sport is: “Schaken vereist een enorme hoeveelheid training, vaardigheid, een goed geheugen en inzicht. Topschakers doen aan conditietraining, net zoals voetballers of tennissers”, legt hij uit. “Bij schaken zal je niet snel lichamelijk uitgeput raken van het optillen van een pion of paard, maar de mentale uitputtingsslag van het vier tot zes uur aan een schaakbord zitten voor een normale competitie partij is groot.<iframe

src=”https://player.vimeo.com/video/459851315″ width=”640″ height=”360″ frameborder=”0″ allow=”autoplay; fullscreen” allowfullscreen></iframe<iframe