Arnhem – Tekenen volgens het (Manga)boekje of op gevoel. Tijdens The Big Draw Arnhem kan en mag het allemaal. Vier dagen lang staat de stad in het belang van tekenen, kleuren, schetsen en expressie. Zaterdag 19 september is de derde van het vier dagen durend evenement. Tijd om de workshops ondanks Covid-19 naar buiten te brengen.

Leon Ruesink

Op het Audrey Hepburn Plein(vernoemd naar de actrice) staan meerdere houten banken en tafels onder het toeziend oog van de Eusebiuskerk. Een flinke nazomerse zon in midden september zorgt voor een aangename 23 graden voor de bezoekers. Naast de tafels waar verschillende workshops gegeven worden, zijn er ook machines die je helpen met tekenen. Zoals Merel Holleboom heeft gedaan. Zij heeft een machine die alleen maar horizontale en verticale lijnen zet met behulp van twee personen die samen moeten werken. Of de tekenmachine gemaakt door  Kunstenaar Karel van der Eijk. waarbij je in duo’s een teken-en-geluidscompositie maakt.

Leon Ruesink

Big Draw Gelderland

The Big draw is een evenement dat in 2000 begon in London en sinds 2014 in Nederland is te vinden. Ondertussen zijn er al meer dan 25 landen die meedoen en meer dan een half miljoen aan deelnemers.  Vanaf dit jaar is het voor het eerst in Arnhem en Apeldoorn onder de noemer: The big draw Gelderland. In Nijmegen is het evenement van 10 tot en met 13 september, 17 tot en met 20 september in Arnhem en 24 tot en met 27 september in Apeldoorn bezig.

Door heel de stad zijn er kleine evenementen en workshops. Een meterslange rol om je eigen tekening op te maken of door te gaan op iemands anders tekening; een korte workshop waarbij je lijntjes op een A4 zet, het papier daarna opvouwt, in knipt en zo je eigen boekje maakt met als hoofddoel zo de lijntjes in een ander perspectief te zien. De workshop graffiti, waarbij je stap voor stap leert hoe je met graffiti om moet gaan.

Ramentour

Overal in de stad zijn artiesten die op ramen van winkels en woningen kunstwerken maken. Je kunt een hele route door de stad volgen. De kunstenaars tekenen vaak met niets meer dan een witte of zwarte stift. Zoals in de Bakkerstraat, waar Merle Findhammer bezig is met haar raam, terwijl shoppers haar werk bewonderen. “Wat mooi en wat knap ook.” zegt een oudere voorbijganger die even stil blijft staan om het goed in zich op te nemen. Hij staat met wat tassen van winkels te kijken hoe de kunstenaar bezig is met haar raamtekening. Bij de stadsbibliotheek Rozet pronken drie werkstukken naast elkaar en kun je geregeld de  “oooh kijk nou” en “prachtig” horen vallen.

kunstenaar Merle Findhammer bezig met haar kunstwerk Leon Ruesink

Corona 

Ondanks het coronavirus gaat het evenement toch door, wel met de nodige aanpassingen. Zo zijn er maar een beperkt aantal plekken bij verschillende workshop en moet je je aanmelden voordat je mee kan doen. Op banken staat een rood kruis op de plekken waar je niet mag zitten en overal staan potjes handgel. Voorwerpen die door velen worden gebruikt, worden ook met een doekje afgenomen.

Zondag wordt er minder animo verwacht dan op de zaterdag. Daarom zijn er ook veel minder workshops gepland.