Een gloednieuw esports trainingcentrum heeft zijn deuren geopend in Utrecht. Het trainingscomplex, the Alienware Trainingsfacility, komt met een privé kok, sportpsycholoog en een fysiotherapeut. Het is haast niet te onderscheiden van een regulier topsport trainingscentrum en dat is niet gek, want esports op hoog niveau heeft veel raakvlakken met topsport.

Foto door: Florian Olivo via Unsplash

 

The Alienware Trainingsfacility is speciaal ontworpen voor Team Liquid. Deze jongens zijn koploper van esports in Nederland. In totaal heeft Team Liquid een geschatte waarde van driehonderd miljoen dollar.

Raakvlakken met topsport

Esports op hoog niveau bestaat al lang niet meer uit gamen op een zolderkamertje voor je eigen plezier. Tegenwoordig gaat het gaat om groot prijzengeld, vaste salarissen, managers, coaches, warming-ups en dus ook speciale trainingscentra. Donny Stumpel is deel van het team van House of Esports: ‘’Er komen tegenwoordig nog zoveel meer aspecten bij kijken dan alleen het gamen. Je moet fysiek fit zijn, sporten, op je voeding letten en je mentale gezondheid in de gaten houden.’’ En vooral dat laatste verdiend een hoop extra aandacht volgens Stumpel. ‘’Veel esporters kampen met een burn-out. Het is onwijs intensief en de druk ligt hoog. Het gameniveau lijkt met de dag hoger te worden, dat is zeer belastend.’’

 

Esports en reguliere sport

Barry Biersteker is eigenaar van een personal training studio en vindt esports absoluut geen topsport. ‘’Het fysieke gedeelte mist. Het is een computerspelletje, geen sport.’’

Echter denkt niet elke liefhebber van reguliere sport er zo over. Bob van Dalen is voetbalcoach én geïnteresseerd in esports: ‘’Wat betreft tactiek en techniek, waar je keihard voor moet trainen, vind ik het zeker een vorm van sport.’’

De toekomst van esports

Of het nou wel of geen topsport te noemen is, het is een feit dat de populariteit van esports stijgt. In het audio fragment hoor je hoe de esports er volgens Donny, Barry en Bob in de toekomst uit zal zien.