Steeds vaker wordt er misbruik gemaakt van de dating-app Tinder. Met 50 miljoen gebruikers is de app wereldwijd bekend. Dagelijks ontstaan er miljoenen dates door middel van ‘swipes’. Helaas heeft niet iedereen goede ervaringen met de dating-app. De 25-jarige Kimberly uit België heeft wekenlang last gehad van hitsige mannen bij haar huis door een fake-Tinder account, liet het AD vorige week weten.

‘Catfishen’

Kimberly is niet de enige die problemen heeft gehad met Tinder. Ook de 22-jarige Thomas uit Drunen heeft negatieve ervaringen met Tinder. Hij had al een tijdje contact met een 20-jarig meisje via de app, totdat hij erachter kwam dat het een nepaccount was. “Het begon met een match, dat betekent dat we interesse in elkaar hadden. Daarna begon ik een gesprek en al snel hadden we iedere dag contact. Haar profiel zag er ook gewoon geloofwaardig uit, daarom had ik ook niks door.” Toen Thomas op de locatie kwam waar ze hadden afgesproken, bleek het helemaal geen 20-jarig meisje te zijn, maar een oudere vrouw; een catfisch. “Ik ben toen meteen naar huis gegaan, en heb een klacht ingediend bij het hulpcentrum van Tinder. Naar mijn mening is Tinder niet veilig genoeg en mag er meer toezicht worden gehouden op de accounts.”

Professioneel Matchmaker

Wie ook een relatief negatief beeld heeft van Tinder is professioneel matchmaker Irene van Sprang uit Den Bosch. Een professioneel matchmaker veel verschillende cliënten in haar praktijk. Haar doel is om de perfecte match te vinden door middel van haar dossiers. “Bij de dating-app Tinder vindt maar 8% van de gebruikers een vaste relatie, vertelt Irene. Bij een relatiebureau is de kans op ware liefde ruim 80%.

Irene heeft ook een gemengde mening over Tinder. “Aan de ene kant is het een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen, maar er zitten ook veel gevaren aan Tinder. Je kunt nooit 100% zeker weten wie de persoon achter een profiel is, en daar moeten mensen bewust van zijn.”

Paniekknop

Toch komt Tinder met veiligheidsmaatregelen om de kans op misbruik van de app te verkleinen. Sinds januari maakt de paniekknop ook onderdeel uit van Tinder. Deze kan je gebruiken als je je onveilig voelt tijdens een Tinderdate. Helaas is de paniekknop alleen nog bruikbaar in Amerika.