Elk jaar wordt er een alternatieve nobelprijs uitgereikt aan auteurs van studies die op het eerste gezicht grappig lijken, maar je achteraf toch aan het denken zetten. Ook dit jaar werden deze nobelprijzen uitgereikt, met ook Nederlands succes: ‘Afkeer tegen smak geluiden’.

Lars Spijkers, 22 september 2020 NIEUWSREDACTIE

Cindy (43) is een Nederlandse YouTuber. Ze maakt niet zomaar een vlog of een shoplog; Nee, ze maakt ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) video’s. Deze video’s zijn bedoeld om mensen te laten ontspannen door tikkende geluiden op dingen óf bijvoorbeeld smak geluiden. Cindy is niet de enige die deze video’s op YouTube maakt, er zijn er miljoenen te vinden.

Hoe ben je begonnen met ASMR video’s maken?

‘’Ik ben geïnspireerd geraakt door een andere Nederlandse YouTuber, toen ik voor het eerst naar haar video keek, dacht ik: wat is dit nou weer? Maar toch besloot ik de video verder te kijken. Al snel bleek dat ik het getik op glazen potjes en het gesmak van het kauwen van een aardbei, toch best rustgevend vond. Dit was dan ook mijn eerste ervaring met ASMR. Ik was toch wel benieuwd naar het hele wereldje erachter, ik zag toen ook dat er vele video’s over ASMR bestonden. Dit was vooral in Amerika, ik zag dat deze video’s veel views haalde. Waarom kan dit niet zo in Nederland bedacht ik mezelf en heb de keuze gemaakt om een video te maken. Deze plaatste ik op 15 oktober 2017. En nu drie jaar later, ben ik 31.000 abonnees rijker en haal ik met gemak 15.000 views per video.’’

Wat voor video’s maak je precies?

‘’Dat verschilt echt heel erg per video. Ik probeer twee tot drie filmpjes per week te maken, de ene keer fluister ik een verhaaltjes tegen de camera met een kopje thee, de andere keer maak ik tap geluiden door op iets te tikken, de andere keer ga ik eten voor de camera. Het is maar net wat mijn kijkers willen zien, zij kunnen onder mijn video’s reacties achterlaten, en meestal staat daar wel bij wat ze graag zouden willen zien. Roleplay wordt ook erg vaak aangevraagd, je moet je dan echt inbeelden dat jij als kijker geholpen moet worden en ik jouw dokter ben. Het klinkt heel gek, maar er is genoeg vraag naar.’’

Welke doelgroep bekijkt jouw filmpjes vooral?

‘’Ik heb vooral veel jonge kijkers, zij zijn ook de mensen die de meeste reacties achterlaten. Ik had niet verwacht dat veel jongeren mijn video’s zouden kijken, ik dacht die kijken eerder naar een jonger persoon. De gemiddelde leeftijd van mijn kijkers is dan ook 20 jaar, mijn jongste kijkers zijn ongeveer 14 jaar, maar er kijken ook mensen van ongeveer 50 jaar.’’

Zie je jezelf dit nog lang doen?

‘’Jazeker! Zolang mensen mijn filmpjes blijven kijken en ik mensen blij kan maken met een rustgevend gevoel, blijf ik dit zeker doen. Ik vind het nu ook nog erg leuk om te doen en krijg nog altijd positieve reacties, zolang dat blijft, blijf ik dit doen.’’

Wat is je favoriete ASMR stijl?

‘’Het leukste om te doen, vind ik lekker fluisterend kletsen voor de camera met een kopje thee. Verder vind ik het tappen op verschillende producten ook wel leuk om te doen. Het eten bij een microfoon vind ik het minste, het is een beetje ongemakkelijk. Maar omdat mijn kijkers het graag willen zien doe ik het wel. Een goed voorbeeld daarvan is het eten van honingraat, dit plakt lekker en maakt goede ‘mouth sounds’. Ik maak denk ik een keer per maand zo’n ‘smak video’.’’