Uit een enquête van Kasasterdata.nl blijkt dat een kwart van de Nederlanders weleens ruzie heeft met de buren, met name in Noord-Holland en Utrecht (33 procent).

Vanwege de coronacrisis zitten veel mensen noodgedwongen thuis. “Als je moet vergaderen op zoom en de buurman is aan het klussen of de kinderen van de buren zijn aan het spelen levert dat irritaties op die je normaal niet hebt omdat je op kantoor zit,” vertelt Bente London, directeur van Beterburen. Ze legt uit hoe geluidsoverlast altijd nummer één is geweest bij burenruzies: “Dat kun je gewoon niet uitzetten, waar je ook zit in je huis.”

Burenruzies worden overdreven
Volgens Michel Vols, hoogleraar Openbare-orderecht, is het makkelijk om als buitenstaander te denken dat de bonje tussen buren wordt overdreven. Vols verwijst naar een onderzoek waarin staat dat het stressniveau van mensen toeneemt wanneer ze overlast ervaren. Hierdoor kan men minder goed slapen en worden ze nog gevoeliger voor overlast. “Dat versterkt elkaar, hoe langer de ruzie duurt en hoe meer het een rol gaat spelen in je leven,” aldus Vols.

Betere burenrelatie
London en Vols zijn het erover eens dat het belangrijk is elkaar te leren kennen voor een betere burenrelatie. Het is handig om jezelf voor te stellen, wanneer je verhuist en nieuwe buren krijgt. “Veel mensen weten niet wie hun buren zijn en de tolerantie voor elkaar is daardoor minder,” vertelt London. “En als je overlast hebt ga dan niet met schuim in je mond voor de deur staan schreeuwen,” voegt Vols toe. Het loopt dan vaak helemaal uit de hand. Dus als je last hebt, is het beter om het op een rustig moment te bespreken en niet wanneer je boos bent. Vols vervolgt dat het ook van belang is om de hoop niet te vestigen op de juridische instrumenten. “Het duurt vaak heel lang en geeft geen snelle oplossing. Probeer het echt uit te praten.”

Cynthia Willemsen