De groeiende populariteit van Esports

Vandaag is de Worlds Of League Of Legends begonnen. Het jaarlijkse terugkerend evenement wat te vergelijken is met het WK wielrennen  In Azië is dit evenement net zo groot als de Olympische Spelen of het Wereldkampioenschap voetbal, maar hier in Europa horen we er bijna niks van terwijl het bekende strategie spel wel miljoenen fans kent. 

League Of Legends (LoL) is een online strategie spel van ontwikkelaar Riot Games wat eind 2009 werd uitgebracht. In het spel nemen twee teams van vijf spelers het tegen elkaar op op een speelveld dat drie paden kent. De spelers moeten hun Nexus beschermen – dit is een soort van energie kristal – en de Nexus van de tegenstander proberen te slopen. 

Het spel is immens populair in Azië en kent grote toernooien en competities waarin de beste League-spelers het tegen elkaar opnemen. Het is haast onwerkelijk voor iemand die niet gamend zich voor te stellen, maar de toernooien en competities vullen grote voetbalstadions met fans. Die allemaal een blik willen opvangen van hun grote voorbeeld. 

LoL is niet het enige spel wat een ware following heeft. Esports is namelijk steeds populairder aan het worden en vele games hebben Esports Toernooien. Voor mensen boven de dertig is het haast niet voor te stellen, maar binnen nu en tien jaar kunnen Esports net zo groot zijn als het Eurovisiesongfestival of het WK voetbal. Wat de meeste mensen ook niet weten is dat de Esports ondertussen al zo groot is dat er miljoenen in omgaan.  De competities en toernooien zijn zo groot dat gamers en teams er miljoenen aan verdienen. Hieronder staan de prijzengelden van spelers in teams in vier van de populairste spellen: DOTA 2, League of Legends. Rainbow Siege 6,  Counterstrike

Eefje ‘Sjokz’ Depoortere bij de LEC Eefje Depoortere

De Belgische Eefje Depoortere, in Esportsland bekend als SJOKZ, is League Host. Dit houdt in dat zij de shows aan elkaar praat en de Esporters interviewd. SJOKZ merkt dat community in Europa steeds groter wordt, maar dat landen als Nederland en België achterblijven op Scandinavië en Duitsland.

“Waarom zijn heel veel stukken : ‘kijk naar deze nerds’”


Stadions gevuld met mensen, dames en heren die klappen en joelen voor hun team. Dat zou vanaf vandaag het beeld moeten zijn in Shanghai. Niet voor de lokale voetbalclub maar voor het wereldkampioenschappen League of legends. Van over de hele wereld komen teams ingevlogen om hier aan mee te doen. Een grootschalig evenement dat jaarlijks terugkeert maar toch niet zo bekend is in Nederland als in andere landen in Azië.

“ Het moet iets zijn met traditie in gamen en hoe dat allemaal bekeken wordt. In Azië is het gigantisch, daar is gamen geaccepteerd als mainstream hobby.” Zegt Eefje ‘Sjokz’ Depoortere. 

Eefje Depoortere(33), beter bekend als Sjokz in de gamewereld, is de host tijdens de League of Legends wedstrijden in Europa en tijdens het WK. Een soort van Hélene  Hendriks van de gamers. Al jaren verschijnt de belgische Eefje op het online streaming platform Twitch, waar ze de wedstrijden analyseert. Elk jaar is ze ook bezig met het wereldkampioenschap League Of Legends. Ze ziet de verschillen in Azië, Amerika en Europa als het gaat om Esports.

‘Ondertussen is Esports wel groter aan het worden in Europa. Duitsland is ondertussen wel een land voor Esports geworden. Bijvoorbeeld uit Scandinavië daar komen veel van de beste gamers ter wereld vandaan. In Kroatië en Bulgarije wordt Esports ook populairder. Maar als je je concentreert op België en Nederland is het minder. Het moet iets zijn met traditie in gamen en hoe dat allemaal bekeken wordt. In Azië is het gigantisch daar is gamen geaccepteerd als mainstream hobby. Terwijl je niet kan zeggen dat mensen in Nederland en België niet gamen.” Zegt Sjokz.

Eefje Depoortere

Media

In Azië kunnen topgamers niet meer normaal over straat. De beste spelers uit landen zoals China en Korea worden daar gezien als nationale helden. Bijvoorbeeld de speler Lee ‘Faker’ Sang Hyeok, naar wie een ijsje vernoemd is. Of de Chinese speler Song ‘Rookie’ Eui-jin die gevolgd wordt door de roddelpers, het is allemaal normaal in de landen daar.

In Europa kennen niet veel mensen de namen van Gabriël ‘Bwipo’ Rau of van Fabian ‘Febiven’ Diepstraten terwijl dat toch goede en bekende Esporters zijn uit België en Nederland. Daarom zet Eefje vraagtekens bij de traditionele media in ons land. “Waarom is de traditionele media niet geïnteresseerd om dit te laten zien, waarom worden er niet meer artikelen geschreven rond deze helden? Waarbij echt een connectie kunnen vormen met een deel van hun publiek die daar echt geïnteresseerd in is. Waarom zijn heel veel stukken : ‘kijk naar deze nerds.’ 

Voor een deel ligt het volgens de Belg aan de organisaties die niet snel naar de pers toe stappen. Volgens haar moeten ze meer openstaan om aandacht te vragen en de media daarin te helpen. Ze zegt dat de traditionele media het tot nu toe ook nog niet interessant genoeg vindt om daarover te berichten, alhoewel ze merkt dat er wel verandering in zit. “Vorig jaar toen het wereldkampioenschap League of Legends in Berlijn plaatsvond, zag ik hele mooie stukken over Bwipo, over Esports of over mijzelf die goed geresearched waren.” 

Vandaag om 10:00 uur  is de livestream wereldkampioenschap begonnen in Shanghai en op 31 oktober zal de finale worden gespeeld in een stadion waar meer dan 33 duizend mensen in kunnen.

Om beter uit te leggen waarom Nederland en België zo achterlopen op de rest van Europa, vertelt Esports commentator, voor het spel Rainbow Six, Stijn Hapers wat hij merkt op Europees en nationaal niveau en hoe dat te verbeteren is.

Stijn Hapers, in de Rainbow Six Scene bekend als Hap_R6, is een Esportcaster. Casters zijn net zoals bij voetbal of Formule 1 de presentatoren van de wedstrijd of race. Stijn doet verslag van de populaire shooter Rainbow Six. Dit spel is populairder in Europa dan in Azië en is een van de bekendere games voor de Europese Esportfan.

Stijn ziet dat de populariteit van Esports in de afgelopen jaren is toegenomen, maar dat de Benelux achterloopt. Dit komt door het feit dat in Nederland of België de Esporters haast geen geld krijgen voor het gamen. In dit audiofragment gaat Stijn in op de veranderingen en oplossingen.

In Nederland kennen wij ook professionele gamers de professionele gamers staan  beter bekend als E-sporters en het zijn al lang niet meer de loners die alleen maar op hun zolderkamer zitten te gamen. Tegenwoordig komt er veel meer bij kijken dan alleen maar veel achter de computer zitten. Van de E-sporters wordt namelijk verwacht dat ze een goede mentale en fysieke gezondheid hebben. Esports worden nog niet erkend als echte sport, maar er wordt verwacht dat dit niet lang meer gaat duren. 

Dit moet ook wel want als je wil concurreren met de top moet je in topvorm zijn. De E-sporters spelen namelijk voor grote prijzen die vergelijkbaar zijn met de salarissen van andere toppers.

Hoewel Esports nog niet zo bekend is in Nederland of België verwachten SJOZKS, Hap_R6 en de spelers van Dynasty dat in de nabije toekomst een LoL-toernooi of een Rainbow Six-pot op de televisie de normaalste zaak van de wereld is. Er moet gewoon een ‘Max Verstappen van het gamen’ op staan die de Esports op de kaart zet voor de niet-gamende Nederlander. Tot die tijd blijft het vooral onder de gamers populair en is het vooral genieten van de Aziatische top gamers.

“Gamers zijn lui en dik”

Een groot stigma onder mensen is dat gamers dik en lui zijn omdat ze maar de hele dag achter de PC zitten en niet naar buiten gaan en sporten. Wij bekijken hoe dit is voor professionele gamers en amateur gamers.

Pascha Biceps bij Omen Challenge |Tim p. Whitby

Deze foto zegt genoeg voor gamers, professionele gamers moeten elke dag 7 uur de game trainen en minimaal 1 uur per dag sporten. “healthy body is a healthy mind” Jarosław “pashaBiceps” Jarząbkowski is 32 jaar en twee jaar geleden speelde hij nog counterstrike op het allerhoogste wereld niveau. Ook toen was hij al vader van 2 kinderen

Voor topsporters is het duidelijk dat zij fit moeten blijven. 

Voor casual gamers is het andersVoor casual gamers is niet het gamen wat dik maakt.Het is de levensstijl. Tuurlijk zullen gamers minder snel sporten maar dat kan ook komen omdat ze veel tv kijken of veel ongezond voedsel eten. 

http://https://www.twitch.tv/riotgames