De Nederlandse tv-kok Miljuschka Wietzenhauzen komt met een documentaire over de #eerlijkefoto. Met deze ‘eerlijke’ foto’s laat ze zien dat het beeld van het ‘ideale’ lichaam niet realistisch is en dat veel vrouwen een buikje of bijvoorbeeld striae hebben. Het is een voorbeeld van de body positivity beweging, waarbij vooral vrouwen worden geïnspireerd om van hun eigen lichaam te houden.

Co-productie van Ciel Hesen en Sterre Kilsdonk

Foto van @Heyevelien, geplaatst met toestemming 

Er zijn veel influencers die hun hele Instagram wijden aan body positivity, met soms wel miljoenen volgers. Annemarie van Oosten, hoogleraar youth & media, legt uit waarom het logisch is dat de komst van sociale media een bijdrage heeft geleverd aan de populariteit van deze beweging. “Het is voor iedereen mogelijk om iets op internet te plaatsen, daardoor is het ook makkelijker om publiekelijk kritiek te leveren op dit soort zaken.” Daarnaast is er volgens haar op sociale media vaak geen financieel belang. “In de reguliere media wordt het ‘ideaalbeeld’ vaak ingezet om de consument te verleiden, dat is niet de insteek van sociale media.”

Normalisering

Evelien de Vries, op Instagram @Heyevelien, is een body positivity influencer. De Groningse heeft inmiddels ruim twintigduizend volgers op Instagram. Volgens haar is het van groot belang om te laten zien dat elk lichaam anders is: “In een drukke winkelstraat zie je ook diverse lichamen. Als dat beter gerepresenteerd wordt op sociale media, wordt het ook genormaliseerd en krijgen dikke mensen minder te maken met stigmatisatie en discriminatie.”

In de video vertellen body positivity activisten Ellen Moore, Gaya Becker en Annemarie Timmerman meer over het belang van deze beweging.

Keerzijde

Volgens Evelien heeft de invloed van sociale media ook een negatief gevolg: “Steeds meer niet-dikke mensen sluiten zich aan bij deze beweging. Dat is op zich fijn, maar hierdoor duwen ze de echt dikke mensen, die deze beweging juist nodig hebben, naar de achtergrond.” Ze reflecteert op de foto van Miljuschka: “De media plaatst nou eenmaal liever een foto van Miljuschka dan van mijn lichaam.”

Daarnaast wordt er regelmatig kritiek geleverd op de body positivity beweging zelf. Overgewicht hangt vaak samen met gezondheidsrisico’s, zo laat dit onderzoek zien. In het onderstaande audiofragment spreken we voedingsexpert Jaap Seidell, health coach Nicole de Rooij en personal trainer Tineke van Wijk over de keerzijde van deze beweging.

Het promoten van overgewicht is volgens Evelien dan ook niet de insteek van body positivity: “We zeggen niet: eet alleen maar chips en chocola en wordt gezellig dik met ons. We willen gewoon bestaan zonder commentaar van buitenstaanders. We zijn meer dan de omvang van ons lichaam.”