Bij een bezoek aan Californië ging president Trump in gesprek met lokale overheden naar aanleiding van de hevige bosbranden van de afgelopen weken. Zo kwamen er bij deze bosbrand 35 mensen om en raakten duizenden mensen hun huis kwijt. Ondanks dat veel mensen deze branden wijden aan de opwarming van de aarde, ziet Trump dit echter anders. ‘’It’ll start getting cooler, you just watch.’’

 

Ook in ons kikkerlandje stijgt het aantal bosbranden, en dat terwijl professor Niko Wanders, professor klimatologie, het volgende zegt: ‘’De risico’s voor bosbranden in Nederland zijn relatief beperkt aangezien er relatief weinig grote bosgebieden zijn. Dat neemt niet weg dat er nog steeds een kans is dat bosbranden voorkomen in ons land.’’ Wel noemt hij een van de oorzaken voor het toenemen van het aantal bosbranden. ‘’Met het opwarmen van de aarde neemt de temperatuur op aarde toe en daarmee is ook de kans op bosbranden toegenomen. Omdat het steeds droger wordt, drogen ook de planten uit en vormen die een betere brandstof voor bosbranden.’’

Waar in 2017 nog 111 meldingen werden gedaan van bosbranden waren dit er in 2018 al 364 volgens het CBS. Ook dit jaar waren er weer veel bosbranden. Een van die bosbranden was in het nationale park op de Meinweg in Herkenbosch.  215 hectare grond is uiteindelijk afgebrand. Uiteindelijk werd het vuur na vier dagen gedoofd.

Ondanks dat veel branden een natuurlijke oorzaak hebben, zijn het ook vaak mensen die de brand, per ongeluk of niet, aansteken. In Nederland zijn de gevolgen hiervan echter vaak minder erg voor de desbetreffende personen dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten.

Per ongeluk een bosbrand veroorzaken

Een familie in Californië loopt het risico om miljoenen aan schade te moeten betalen vanwege het per ongeluk aanstichten van de beruchte El dorado-bosbrand van 7000 hectare groot. Dat is meer dan de totale oppervlakte van heel amersfoort. Bosbranden van die grootte komen gelukkig in Nederland nog niet voor. Alhoewel er in Nederland ook steeds meer bosbranden ontstaan over de jaren heen. “Als het echt misgaat en iemand een brand veroorzaakt is het hier al geblust voordat het echt groot is. Er vergaat hier veel minder hectare aan bos dan in Amerika. Er is hier natuurlijk weleens een bermbrandje maar de dader is dan waarschijnlijk zelf verongelukt.” Aldus Brandmeester, een organisatie dat mensen helpt bij juridische problemen. In Amerika kan je volgens hun wetboek in ‘The Crimes Act 1900 Section 203E’ tot wel veertien jaar in de gevangenis terecht komen. Het kan ook dat je miljoenen aan schade kan gaan betalen zoals het gezin uit Californië in de El Dorado-bosbrand. In Nederland zie je zulke zaken niet snel omdat de bosbranden hier meestal op tijd geblust worden en omdat de dader vaak allang is gevlogen.

“Wanneer er in Nederland een natuurbrand is doen we altijd aangifte. De politie zoekt dan of er sprake is van brandstichting of niet. Als we ergens een kampvuurtje aantreffen en dit heeft niet geleid tot een bosbrand bepaalt de boswachter hoe groot de schade is en of hij dit zal aangeven.” Vertelt Marcel van Dun van Staatsbosbeheer.

Het blussen van zo’n brand kost heel veel mankracht. Meerdere kazernes moeten samenwerken en al hun mankrachten inzetten om zo’n ontembare brand te lijf te gaan. De brandweerkazerne in het centrum van Breda heeft het al meerdere keren opgenomen tegen verschillende natuurbranden. Een van de brandweermannen die al vaker betrokken is geweest bij het blussen van zo’n natuurbrand is Marcel de jong.

De gevolgen van een natuurbrand zijn vaak vreselijk. De natuur is beschadigd, dieren gaan dood en het ziet er verschrikkelijk uit. Marjon verhoeven, professor soil science op Hogeschool Avans in Breda hielp ons met het in kaart brengen van de gevolgen voor de grond bij een bosbrand.

Loading...

Loading…

Zoals eerder genoemd beweert Trump dus dat het klimaat over een aantal jaar wel weer zal afkoelen. Hij gaat zelfs zo ver dat hij beweert dat hij het beter weet dan de wetenschap. Maar is dit zo, of vertelt hij vooral wat het volk wil horen om stemmen te winnen voor de aankomende verkiezingen?

Meerdere onderzoeken weerleggen de uitspraak van trump.

Zo zegt professor Micheal P. Byrne dat de temperatuur aan het stijgen is en dat ook zal blijven doen. Het stijgt niet meer zoals het zou moeten door menselijke invloeden.

onderzoekers verbonden aan de WMO hebben in een onderzoek genaamd summary for policy makers laten zien dat de temperatuur stijgt en dat voorlopig ook blijft doen.

deze crossmediale productie wordt u aangeboden door:

Tijmen van de Sande

Rian van Houten

Nathan van der Horst