Carnaval staat op hete kolen. Waar voor elke Brabander en Limburger de wereld even stil staat, dendert het coronavirus vrolijk door. Dit volksfeest staat volgens het zuiden van Nederland in hetzelfde rijtje als kerstmis en Pasen: wel of geen virus, het wordt gevierd!

Polonaises en pleinfeesten zullen er in februari anders uitzien dan de voorgaande jaren. De focus ligt ditmaal niet op de originele liederen en kleurrijke kledij, maar op het behouden van afstand en het regelmatig wassen van de handen. Volgens de carnavalsstichting in Tilburg is een openbaar carnaval niet haalbaar. Feesttenten op pleinen, straten of bij kroegen zullen in februari niet tot nauwelijks aan de orde zijn.

Op creatieve wijze worden er manieren gevonden om carnaval te vieren in 2021, maar wat is wijsheid? Burgemeesters en carnavalsverenigingen zijn nu al druk in de weer om maatregelen te treffen. Zo ook in Tilburg en Maastricht:

Code rood of groen?
Carnaval is ook voor kinderen een feestje. Het is natuurlijk nog maar de vraag of het voor alle kinderen dit jaar door kan gaan. In sommige steden zijn alle carnaval festiviteiten namelijk al geannuleerd en andere steden denken er nog hard over na. Misschien is er hoop: voor kinderen gelden er namelijk andere maatregelen dan voor volwassenen omdat het virus de kinderen minder raakt volgens het RIVM.

Volgens Alice Schumans, docent op basisschool OBS Wereldwijs, kan kindercarnaval in haar optiek gewoon doorgaan. Zij organiseert ieder jaar carnaval op school en de kinderoptochten. “Het zal geen kinderoptocht worden zoals we die normaal kennen. De optocht zal dan bijvoorbeeld een klein rondje om het park worden en ouders zullen op een afstand moeten kijken”, zegt Alice. Wel geeft zij aan dat het nog steeds risicovol is, aangezien er toch veel volwassenen bij aanwezig zullen zijn ter begeleiding. “Voor kinderen is het belangrijk dat carnaval doorgaat, voor hen is het ook een groot feest. Veel kinderen houden ervan om te doen alsof en zich te verkleden. Welke feestje is daar beter voor dan carnaval?” De school heeft nog geen rood licht gekregen, dus zij gaan er op dit moment vanuit dat de optocht gewoon doorgaat. Ze zijn in ieder geval van plan om kindercarnaval wel op school en in een café in de buurt te vieren met de kinderen van de bovenbouw.

John Thonen, bestuur over kindercarnaval bij vereniging VV de Geête, ziet het somberder in. Ondanks het feit dat kinderen minder door het virus geteisterd worden, staat de gezondheid van te veel volwassenen op het spel. “Al maanden geleden hebben wij het idee van kindercarnaval in de koelkast gezet, zo noemen wij dat”, geeft hij aan, “ik zie namelijk, zoals het er nu uitziet, geen enkele mogelijkheid om het veilig te organiseren.” Thonen vindt het ontzettend jammer, omdat het volgens hem belangrijk is het feest voor kinderen door te laten gaan. “Zij zijn de volgende generatie, het is dus belangrijk om de traditie aan hen over te dragen zodat carnaval niet doodgaat.”

Kerkrade
In bijna alle gemeentes is er nog volop discussie over het vieren van dit volksfeest. Helaas zijn ze er in Kerkrade al uit: dit jaar geen carnaval. In de Limburgse stad zullen er onder andere geen optochten zijn en wordt er niemand tot nieuwe prins gekroond: