Virtual reality is vooral bekend onder het begrip gamen, maar daar blijft het niet bij. VR ontwikkeld zich veel verder dan alleen in de spelletjeswereld. Denk bijvoorbeeld aan de zorg en het onderwijs.

De ontwikkeling van virtual reality in de zorg

Virtual reality krijgt een steeds groter toekomstbeeld in de zorg. De technologie helpt namelijk bij operaties, revalidaties en bij rust en ontspanning. We kennen deze soort techniek bijna alleen nog maar in de gamewereld, maar nu komen we op een punt waar de virtuele werkelijkheid onze echte werkelijkheid kan verbeteren.

Voornamelijk bij chronische pijn is de VR-bril bijna een wondermiddel te noemen. Het bedrijf Reducept heeft een methode bedacht te leren omgaan met chronische pijn. Door middel van deze computertechniek kan er met een bril een andere wereld worden gesimuleerd. Sensoren in de bril volgen de bewegingen van jouw hoofd, waardoor je meegebracht wordt in de technologische werkelijkheid.

Bij chronische pijn moet je namelijk vaak juist niet kijken naar de pijn zelf, maar naar de hersenen. De pijn die je voelt wordt via het zenuwstelsel in jouw hersenen gevormd. Co-founder Louis Zantema, vertelt verder: ‘’Door virtual reality kan je die pijn kapot schieten; letterlijk kapot schieten. In het spel wordt je in jouw eigen lichaam gebracht. Wanneer je rugklachten hebt kan het spel zich richten op bijvoorbeeld de ruggengraat, die jij in het spel kan wegschieten of kan weg laseren. Je raakt er op een afleidende manier zo erg in verdiept dat jouw eigen zenuwstelsel de pijn echt gaat bestrijden.’’

File:The Impact of Virtual Reality on Chronic Pain.jpg

Revalidaties kunnen ,door middel van de VR-bril, gedaan worden op afstand en hier veranderen de oefeningen in spellen. Trainen in de vorm van een spel, maakt het revalideren leuker en zal een positiever effect hebben op het proces blijkt uit onderzoek van zorgvannu. Je kunt thuis de oefeningen uitvoeren, waarvan de zorgverlener de resultaten via de iPad binnenkrijgt. Zo kan er effectief en efficiënt gerevalideerd worden.

Operaties

Voor zorgstudenten is de VR-bril een positieve en indrukwekkende uitvinding. Studenten die moeten oefenen met opereren kunnen, dankzij de VR-bril, zo vaak als zij willen oefenen op verschillende operaties. Harry van Goor, professor van het Radboudumc, is blij met de nieuwe techniek: “met deze techniek is alles veel meer doelgericht; het is krachtiger dan een uitlegvideo’’, aldus van Goor. Ook kunnen organen tot in het detail in beeld gebracht worden. Zo kunnen de studenten bijvoorbeeld een lever opensnijden en zien hoe die er van binnen uitziet.

Daarnaast is de bril erg efficiënt bij echte operaties. Er zijn al een aantal mensen geopereerd met de virtuele werkelijkheid als hulpmiddel. Er wordt door middel van een camera in het lichaam een 3D shot gemaakt die daarnaast ook 360 graden gedraaid kan worden. Voorafgaand aan de operatie wordt dit beeld goed bestudeerd door de artsen en ook tijdens de operatie wordt hier door een co-arts naar gekeken. Zo kan  bij, bijvoorbeeld longkanker, de tumor makkelijker gevonden worden en sneller worden verwijderd. Ook blijft er zo meer gezond weefsel zitten, dat normaal gesproken weggesneden zou moeten worden. Hier zullen we in de toekomst zeker op vooruitkijken. Zo zegt Van Goor: ‘’In de toekomst denk ik dat de operaties met de VR-bril veel nauwkeuriger zullen worden en dat hulpverlener en patiënt elkaar via de bril kunnen ontmoeten.’’

Is het betaalbaar?

Of er een snel tegemoetkomende toekomst is met de VR-bril in de zorg is nog niet zeker. Zantema zegt het volgende: ‘’Virtual reality is erg duur; de goedkoopste bril is nu zo’n 350 euro en niet iedereen kan dat natuurlijk betalen. Met die reden zijn we nu bezig met het construeren van een mobiele app. Zo kan er eerst getest worden of men het wat vindt en zal er daarna gekeken worden naar het aanschaffen van een VR-bril.’’

Aan leenbrillen doen ze bij Reducept niet, maar bij sommige fysiopraktijken en ziekenhuizen is dit wel mogelijk. Zo worden de kosten niet bij de patiënt aangejaagd en kan er toch doeltreffend gebruik van gemaakt worden.

Een VR-bril valt niet binnen de zorgverzekering, omdat de effectiviteit van de techniek nog niet voldoende is bewezen. Van Goor denkt dat deze digitale werkelijkheid zeker een mooi toekomstbeeld heeft. ‘’Ik denk dat als wij artsen en onderzoekers de effectiviteit van deze techniek kunnen laten zien, dat het zeker op den duur in aanmerking kan komen voor een vergoeding en/of lagere zorgkosten. Zo kan de VR-bril in de zorg in de toekomst als normaal worden gezien.’’ 

Het nieuwe uitje van de toekomst: de VR-room

Virtual reality is een van de nieuwste ontwikkelingen in de gamewereld. Je bevindt je, in plaats van achter je bureau, nu in de echte virtuele wereld. De sensoren van de bril richten zich zo op de bewegingen van jouw hoofd, dat je helemaal verdiept raakt in deze andere werkelijkheid. Er zijn in Nederland nu drie VR-rooms, maar hoe werkt dat nou precies en wat kan je er doen?

Virtual reality in het onderwijs

Virtual reality breidt zich nog verder uit naar het onderwijs. Er kunnen nu situaties nagebootst worden met verschillende leerdoeleinden. Dit kan zijn om te oefenen met spreken voor een groep of het beter leren samenwerking met studiegenoten.

Tijdlijn Virtual reality

Timeline

Er zijn al een lange tijd veel ontwikkelingen in de VR-bril. Daarom hebben wij een VR-tijdlijn gemaakt om de grote gebeurtenissen voor jou op een rijtje te zetten.