TILBURG – In een zomer waarin leek dat er steeds meer kon, maakt het virus weer een comeback. Volgens Alessandro Sica gaat dit zorgen voor mentale problemen bij studenten, Daardoor wordt het druk bij de studentenpsychologen.

 Gisteravond kondigden Mark Rutte en Hugo de Jonge aanscherpingen op de maatregelen aan voor de komende drie weken. Tijdens de persconferentie vertelden zij dat cafés en restaurants om tien uur ’s avonds dicht moeten. ‘Een hel voor studenten’, zegt Anna Robin van Gestel. Het wordt winter, dus snel donker en ook nog eens niet uit kunnen gaan.

 Geen afleiding

Alessandro Sica, studentenpsycholoog van Fontys Hogeschool, denkt dat studenten door de nieuwe maatregelen tegen een muur aan gaan lopen. “Studenten zitten in een fase waar een emotionele relatie erg belangrijk is en net als ieder ander mens ontwikkelen studenten negatieve gevoelens. Zij gaan met die emoties om door leuke dingen te doen met vrienden, dat zorgt voor afleiding. Nu dat weg valt, ontwikkelen meer klachten in de vorm van mentale problemen.”

Als de wachtlijst met klachten oploopt moeten de studentenpsychologen gaan doorverwijzen naar externe instanties. “Als de problemen zodanig groot zijn dat wij ze niet kunnen behandelen, moeten wij ze doorsturen. Dat zal ook gebeuren als er meer studenten zich bij ons melden door de nieuwe maatregelen.”

Belangrijk om elkaar fysiek te zien

“Ik denk juist dat minder mensen worden doorverwezen naar een studentenpsycholoog.” Dat vertelt Anna Robin van Gestel, student aan Tilburg University die ook bij een studentenpsycholoog gelopen heeft. “Als de docenten en studenten elkaar fysiek zien is er meer overzicht op hoe de gemoedstoestanden zijn bij de studenten. Nu veel online lesgegeven wordt, valt dat weg.” Anne heeft een oplossing als de wachtlijsten langer worden bij de studentenpsycholoog. “De intakeperiode kan korter. Dat kan door te werken met enquêtes door het jaar heen. Zo houd je ook de controle, die je kwijtraakt door online lessen. Ik had twee sessies nodig om een intake te krijgen.”