Met alle aangekondigde maatregelen tegen corona bij het sporten wordt er vooral naar het Nederlandse voetbal gekeken. Hierdoor worden andere sporten nog wel eens over het hoofd gezien. Eén van die sporten is rugby. Hoe vangt deze sport de klappen van de pandemie op en wat merkt men van de maatregelen?

In april begon de competitie in Nederland weer, maar werd kort daarna weer stopgezet. Doordat de situatie rondom corona blijft veranderen, blijven de maatregelen bij rugby ook veranderen. “Gelukkig kunnen we nu weer af en toe voorzichtig wedstrijden spelen. Wat ik wel raar vind is dat we buiten het veld alles merken (denk aan douchen of gezellig samen een biertje drinken) van de coronamaatregelen en binnen het veld we hier helemaal niets van merken”, vertelt Khalid Ait-Alla, trainer bij RC Delft. Hij vertelt verder: “Persoonlijk vind ik de maatregelen buiten het veld toch rot. De waarden en normen van rugby zijn: ‘Met elkaar en voor elkaar’ en nu wordt die hele gedachte ondermijnt.”

Op de vraag wat hij denkt dat verstandig is tegen corona heeft Ait-Alla het volgende te zeggen: “Ik denk toch altijd bij mezelf: heb je wat? Blijf dan gewoon weg. Rugbyers zijn over het algemeen mensen met een goede conditie en een sterk lichaam. Qua leeftijd maak ik me ook geen zorgen over corona. Ik denk vooral dat het de eigen verantwoordelijkheid van iedereen is om elkaar veilig te houden. Als je wel komt houd je gewoon anderhalve meter en draag je eventueel een mondkapje.”

Rugby Nederland

Emma Fabri, mediamanager van Rugby Nederland, vertelt dat dit weekend de competitie voor sommige clubs weer is begonnen en volgend weekend de rest volgt. “Na de persconferentie van gisteravond geldt in het Nederlandse rugby natuurlijk ook dat de kantines dicht blijven en er geen publiek bij de wedstrijden aanwezig zal zijn.” Fabri vertelt dat de maatregelen die Rugby Nederland neemt tegen corona vooral hetzelfde zijn als die van het RIVM en NOC*NSF. “Er is een algemeen sportprotocol en wij kregen opdracht vanuit de NOC*NSF om een apart rugbyprotocol op te stellen.” Ze vertelt dat het belangrijkste adviespunt voor Rugby Nederland is, dat contact tussen spelers toegestaan is als dat nodig is bij het beoefenen van de sport.

“We hebben als Rugby Nederland zijnde veel overleg gehad met andere bonden om onze plannen op elkaar af te stemmen. Twee tot drie maanden lang hebben wij elke dag contact gehad met de Europese en wereldwijde rugbybonden. Concrete voorbeelden van de extra maatregelen die hier uit zijn gekomen, zijn dat bijvoorbeeld de huddles voor de wedstrijd en de poortjes erna niet meer toegestaan zijn”, vertelt Fabri verder.

Steun aan clubs

De steun die wordt gegeven aan clubs om het hoofd boven water te houden tijdens de pandemie is volgens Fabri maatwerk. Daarom is de steun waar clubs op terug kunnen vallen steeds verschillend. “Ik ken in ieder geval wel voorbeelden waar de clubs subsidie kregen van het RIVM of de overheid, of dat de gemeente de huur van het clubhuis opschortte”, weet Fabri als voorbeeld te noemen.