De schade voor de toerismesector in Nederland kan oplopen tot 1 miljard euro op jaarbasis, schat belangenvereniging HISWA-RECRON. Ivonne van der Laar, parkmanager bij vakantiepark het Wolfsven in Mierlo, ziet de bui al hangen en verwacht een grote financiële klap als het gaat om een tweede coronagolf.

“Een tweede golf zou ons economisch weer terug bij af brengen”, vertelt Van der Laar. “Als het aantal besmettingen zo blijft toenemen is de kans groot dat we straks minder mensen mogen toelaten of zelfs moeten sluiten.” In tegenstelling tot andere campings blijft het Wolfsven in het najaar nog gewoon open. “We hoopten juist de aankomende periode met de herfst- en kerstvakantie het verlies van de afgelopen maanden gedeeltelijk terug te verdienen. Helaas lijkt het juist alleen maar erger te worden”, zucht ze.

De afgelopen 3 maanden is de camping financieel weer wat opgeknapt van de schade die de eerste coronagolf heeft aangericht. “Het zwembad en de recreatieplas mochten eindelijk weer open. Dit is  een belangrijke inkomstenbron voor ons aangezien hier ieder jaar veel mensen op af komen”, vertelt de parkmanager. Ze is bang dat de camping niet lang meer kan profiteren van deze inkomsten. “Als het virus zich op deze manier blijft verspreiden zullen de maatregelen alleen maar strenger worden. Ik verwacht daarom ook dat het niet lang meer zal duren tot wij ons zwembad zullen moeten sluiten. Dit zal er natuurlijk voor zorgen dat het nog minder aantrekkelijk wordt om nog even een vakantiehuisje te boeken in het najaar.”

Onzekere toekomst

“Ik denk dat we ervoor moeten vrezen dat dit virus ook in de zomer van 2021 de overhand zal nemen”, zegt Van der Laar. “Als dat scenario werkelijkheid wordt betekent dat het einde voor veel campings in Nederland.” Ze denkt dat Het Wolfsven in ieder geval niet bang hoeft te zijn voor een eventueel faillissement. “Deze camping is onderdeel van de overkoepelende organisatie Roompot. Wanneer er echt nood aan de man is zullen zij ons voldoende financiële steun kunnen bieden.”