De consument heeft steeds meer behoefte aan vitamine D en C. Volgens het Voedingscentrum levert teveel vitamine C en D geen hogere weerstand op.

De vitamines D en C dragen bij aan een beter immuunsysteem. Maar volgens Anne Lutgerink van het Voedingscentrum zit dit proces net wat anders in elkaar dan dat de meeste mensen denken. “Veel mensen lezen op internet en sociale media dat het de weerstand zou verbeteren”, zegt ze. Maar volgens haar is dit niet waar. “Wanneer je meerde vitamines inneemt dan je nodig hebt, zul je geen hogere of betere weerstand krijgen.” Het zou daarnaast ook niet helpen om je te beschermen tegen het coronavirus. “Je bent met deze supplementen dan ook niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën of virussen”, aldus Anne.

Stijgende vraag

Door de coronacrisis zijn de vitamines D en C populair bij de consument. De drogisterijen zien een stijgende lijn in de verkoop van deze vitamines. “Er is bij onze drogisterij steeds meer vraag naar vitamine D en C”, zegt Sjan Samrius van drogisterij Kosters. Volgens haar gaan steeds meer mensen bewuster om met hun gezondheid tijdens de coronacrisis. Ook voedingsdeskundige Annelie Theunisse ziet een trend bij deze twee vitamines. “Steeds meer mensen gebruiken zelf al vitamine D en C naast hun dieet, meestal hoef ik ze niet eens te benadrukken op het gebruik van deze supplementen.”

In deze infographic staan de functies van de vitamines D en C beschreven.