Studenten zijn klaar met het slechte onderwijs op afstand. Aanstaande vrijdag gaan ze demonstreren en eisen de scholieren verandering. Volgens hen ligt de oplossing bij meer externe onderwijslocaties.

Foto door: Alejandro Escamilla via Unsplash

De Landelijke Studentenvakbond (lSVb) is een van de initiatiefnemers van de demonstratie. Lyle Muns, woordvoerder van de lSVb licht toe wat ze vrijdag precies willen bereiken: “Wij willen dat de hogescholen en universiteiten meer locaties beschikbaar stellen om fysiek onderwijs te kunnen geven.” Hierbij denkt Muns aan theaterzalen of bijvoorbeeld buurthuizen. Hij begrijpt dat scholen niet genoeg ruimte hebben voor alle studenten. “Het lesgeven in kleine groepen op externe locaties lost een deel van het probleem coronaveilig op.”

Sommige universiteiten zijn hier al aan begonnen. De Universiteit Twente maakt bijvoorbeeld gebruik van het stadion van FC Twente. Bart Pierik, woordvoerder van de Vereniging van Universiteiten legt uit dat er nog veel haken en ogen aan dit alternatief zitten: “Een eenmalig tentamen is goed te regelen op een externe locatie, maar regelmatige lessen in kleine groepen zijn alweer lastiger te plannen.”

Daarnaast loop je volgens hem tegen dezelfde problemen aan als op de universiteit: “Denk bijvoorbeeld aan het slecht naleven van de 1,5 meter regel en studenten of docenten die met symptomen naar school komen.”

Volgens Joshua de Roos, student Humanistiek aan de Universiteit van Utrecht, snakken studenten weer naar fysiek onderwijs. Joshua is deel van de jongerenorganisatie #IkWilWeerNaarSchool, mede-initiatiefnemer van de demonstratie: “Docenten doen heel erg hun best om zo goed mogelijk afstandsonderwijs te bieden maar fysiek onderwijs is heel erg belangrijk”, licht Joshua toe. Voor nu is het afwachten of de actie iets oplevert. Vrijdag zie je hier op de Nieuwsredactie een videoreportage over hoe de demonstratie is verlopen.