Uit de nieuwe coronaregels is gebleken dat toeschouwers, de komende drie weken niet welkom zijn bij sportwedstrijden. Dit geldt niet alleen voor profclubs, maar ook voor amateur teams. Hoe gaan sportclubs hier mee om en kunnen ze dit wel handhaven?

Lars Spijkers, 30 september 2020 NIEUWSREDACTIE

Verschillende sportclubs balen van het besluit om geen toeschouwers meer toe te laten, zo ook hockeyclub Gilze-Rijen. ‘’We hebben ons aan alle richtlijnen van het RIVM gehouden, maar toch mogen we nu geen toeschouwers meer verwelkomen. Dit is een grote klap, financieel, maar ook zeker sportief’’, aldus voorzitter Freek Baardeijk.

Teleurgestelde ouders

Niet alleen de sportverenigingen zijn de klos bij de nieuwe regels, ook ouders van sportende kinderen. Het is nu niet mogelijk om als ouder langs de lijn te gaan staan, maar toch moet je je kind naar hun wedstrijden brengen. ‘’Bij thuiswedstrijden is het nog wel te overzien om er niet bij te zijn, dan ga je gewoon eventjes naar huis. Maar bij uitwedstrijden, wat doe je dan? Ik ga niet in mijn auto wachten in ieder geval. We houden netjes afstand en gaan ermee akkoord dat de kantines dicht zijn, maar verdere maatregelen kunnen we ons echt niet veroorloven’’, volgens een ongeruste ouder.

Handhaven is lastig

Het handhaven van de nieuwe regels wordt erg lastig denkt Baardeijk, ‘’We gaan geen politie agentje spelen, het wordt moeilijk om mensen weg te sturen na een lange autorit naar zo’n uitwedstrijd. Het is te hopen dat de regels na de drie weken weer worden versoepeld, want dit gaat lastig worden.’’ De komende drie weken wordt er gekeken of de situatie verbeterd, na deze drie weken kijkt het kabinet weer verder naar eventuele versoepelingen.