Bij een bruiloft mogen er maximaal dertig gasten aanwezig zijn. Bij een kerkelijke bruiloft mogen er daarentegen honderd gasten komen. Dat heeft te maken met de grondwet van godsdienstvrijheid. Toch is niet iedereen het eens met het onderscheid dat er wordt gemaakt.

Foto door: Drew Coffman via Unsplash

Bruidsparen schrokken zich een hoedje toen Grapperhaus, minister van justitie en veiligheid, afgelopen dinsdag aankondigde dat er nog maar vier mensen aanwezig mochten zijn op een niet-kerkelijke bruiloft. Dat is vanmorgen teruggedraaid naar dertig gasten. Bij kerkelijke bruiloften is er niks veranderd.

Verontwaardiging

Op sociale media spreken mensen hun verontwaardiging uit. Zo wordt erop twitter geschreven: “En weer worden religieuzen bevoordeeld boven niet-religieuzen. Dat is gewoon #discriminatie.” Iemand anders tweet: “Echt een raar verschil voor de mooiste dag in ieders leven.”

Frustratie

Nikki de Lang, weddingplanner en mede-eigenaar van het bedrijf Trouwchicks, merkt veel frustratie bij haar klanten: “Ik vind het ook heel gek dat er onderscheid wordt gemaakt. Zolang iedereen zich aan de regels houdt, zou er geen verschil in moeten zitten”, aldus Nikki. “Er is al door bruidsparen gegrapt dat ze zich wel zouden laten dopen als het moet.”

Goed te handhaven

Waarom het onderscheid wordt gemaakt, is niet voor iedereen in de christelijke gemeenschap duidelijk. Anna Kroeze, persvoorlichter van de Rooms Katholieke Kerk, licht toe: “Dat er bij kerkelijke bruiloften meer gasten zijn toegestaan dan bij reguliere bruiloften is het besluit van de overheid. Wel werkt de kerk met strenge protocollen en is een viering in de kerk over het algemeen makkelijker te handhaven dan een groot feest.”

“Veel bruidsparen verzetten hun trouwerij nu voor de tweede keer. Er is veel frustratie en boosheid.”, aldus Nikki. Volgens haar is er vooral behoefte aan verduidelijking en verantwoording vanuit de overheid.