Tijdens het sporten gebruik je bij ren- en loopacties je handen om te bewegen, zo ook bij voetbal. Hierdoor maken spelers veel sneller onopzettelijk hands. De nieuwe spelregels van de KNVB, gaan er voor zorgen dat er nog meer onduidelijkheid ontstaat over wat wél en niet hands is.

Jelle van Kruijssen is professioneel voetballer en staat onder contract bij Londerzeel, tweede divisie van België. Hij vindt de nieuwe regels wat betreft hands onduidelijk. ¨Vorig jaar kon een goal nog worden goedgekeurd, als er geen opzettelijk hands was gemaakt. De regel is nu veranderd. Je wordt beperkt in je beweging en vaak heb je niet door hoe de houding van je armen is. Ik kan moeilijk zonder armen gaan voetballen. Wanneer ik voetbal, bewegen mijn armen in een natuurlijke houding mee, dus de kans bestaat dat ik de bal dan per ongeluk raak. Dan mag de scheids hem meteen op de stip leggen.¨

Een van de nieuwe spelregels van de KNVB houdt in dat er hands kan worden gemaakt, ook al is dit onopzettelijk gebeurt. Dat betekent waarschijnlijk dat er meer penalty´s worden gegeven in het voetbal. Het gebied wat hands is, is de hele arm tot de oksel.

Volgens oud-profvoetballer Karel Bouwens, is het onbegrijpelijk wat de KNVB heeft besloten, wat betreft hands. ¨Elke topsporter beweegt met zijn armen langs zijn lijf, daarmee is het in de praktijk haast niet te doen om met je armen in een constante houding te blijven. Bij alles wat je doet, ook al loop je rustig in het bos, bewegen je armen mee. Armen kunnen niet, niet meebewegen. Het is in veel gevallen daarom onrechtvaardig om een penalty te geven.¨