Bedrijven in de financiële sector worden door een open brief van World Animal Protection (WAP) opgeroepen om te stoppen met investeren in de vee-industrie. Verschillende BN’ers zoals Lize Korpershoek (documentairemaker) en Ruben van der Meer (acteur) en natuurorganisaties supporten de brief.

In de brief wordt duidelijk gemaakt dat de financiële sector nu investeert in een vee-industrie waarin dieren in slechte omstandigheden leven. “Verschillende grote bedrijven verstrekken nu leningen aan grote veehouderijen in landen waar de welvaart heel anders is, bijvoorbeeld China”, vertelt Julia bakker, programmamanager veehouderij van WAP. Een belangrijk doel van de actie is om de financiële sector verantwoordelijk te laten investeren. Bakker: “Het zou een hele mooie stap zijn als bedrijven niet meer investeren in veehouderijen waar de dieren zo slecht leven, maar in duurzame voedselsystemen en alternatieven.”

De dierenbeschermingsorganisatie ziet in dat sommige bedrijven ook aan contracten vastzitten waardoor ze niet zomaar kunnen stoppen met hun leningen. “In zo’n geval is het belangrijk dat je als bedrijf gaat praten met het bedrijf waarin je investeert om het dierenwelzijn te verhogen en om het contract niet meer te verlengen”, vertelt Bakker.

De vee-industrie zorgt niet alleen voor dierenleed maar heeft ook andere gevolgen wordt verteld in de brief: “De vee-industrie is voor een belangrijk deel debet aan de klimaatcrisis en het verlies aan biodiversiteit.” Wat betekent dat de klimaatcrisis en het verlies aan biodiversiteit gevolgen zijn van de huidige vee-industrie. Volgens de organisatie kan en moet dit anders.