Vorige week raakte wielrenner Nairo Quintana in opspraak nadat er een grote hoeveelheid medicijnen in zijn kamer werd gevonden. Deze voorraad werd gelinkt met doping, waardoor de zaak nu bij de Franse justitie ligt. Hij wacht op dit moment op de uitspraak. Veel andere sporters gebruiken vergelijkbare producten die je een enorme boost geven, maar die niet als doping gezien worden. Een voorbeeld hiervan is het ‘scoopie’.

Voor veel sporters is een scoopie de normaalste zaak van de wereld en zeker in de fitnesswereld wordt het voedingssupplement regelmatig gebruikt. Zo gebruikt de bekende sporter en YouTuber Joel Beukers in veel van zijn video’s het krachtpoeder en promoot hij het gebruik ervan fanatiek. Met 170.000 abonnees heeft hij een grote fanbase, die het gebruik van scoopies van hem overneemt.

Wat is een scoopie?
Een scoopie is een pre-workoutsupplement, dat bedoeld is om je vóór je training energie te geven die je nodig hebt om te knallen. Sommige potten bevatten net zoveel cafeïne als zeven koppen espresso en bevatten ook nog creatine. Die stof zorgt ervoor dat je extra explosieve spierkracht krijgt tijdens het trainen. Dit product zit heel dicht tegen doping aan, maar er zitten geen illegale stoffen in.

Hulpmiddel of doping?
Volgens Herman Ram, woordvoerder en voorzitter van de dopingautoriteit, gebeurt het regelmatig dat dit soort supplementen verboden worden. “Elk jaar werken we onze dopinglijst bij, dat betekent dat bepaalde stoffen ook als doping gezien gaan worden. Of iets doping is, wordt namelijk niet bepaald door het product, maar door de stoffen die in dat product zitten”, legt Herman Ram uit. Cafeïne, het hoofdingrediënt van een scoopie, staat niet in deze lijst. Daardoor kunnen producenten zoveel toevoegen als ze willen. Toch gaat het nog regelmatig fout. “De etiketten kloppen vaak niet, dus het is mogelijk dat er bewust of onbewust een illegale stof aan het product is toegevoegd. Deze producten worden vaak gecheckt en zelfs goedbedoelende producenten gaan nog weleens de fout in.”

Joel Beukers en Arie Boomsma testen hoeveel scoopies ze aankunnen.
Bron: RTL