De nieuwe coronamaatregelen die afgelopen dinsdag om zes uur in zijn gegaan hebben veel gevolgen voor de horeca. Niet alleen eigenaren zien hun inkomsten slinken ook studenten zien hun loon in rook opgaan. Zo hebben meerdere studenten financiële problemen omdat ze weinig uren kunnen maken terwijl ze een nieuw uren contract hebben.

Paul aan het werk bij Taphuys Taphuys Arnhem

De horeca merkte in de eerste twee kwartalen dat in dit ‘corona jaar’ er een daling in omzet was van 54% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Toen de zaken weer open mochten maar niet op honderd procent konden draaien, zag de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) dat het voor veel eet- en drinkgelegenheden niet winstgevend was om open te blijven. Nu is er nog wel de NWO-regeling. Bedrijven waarvan de omzet met meer dan twintig procent daalt kan geld krijgen van de overheid om bijna het volledige salaris te betalen, maar dat geldt niet voor studenten met een 0-urencontract.

Naast zijn studie werkt Paul van der Graaf een twaalf uur in de week bij het speciaal biercafé ‘T Taphuys in Arnhem. In het oude postkantoor waar er meer dan honderd speciaalbieren en tachtig wijntjes te proeven zijn staat Paul in de open keuken hoofdgerechten en borrelhapjes te bereiden. “Ik heb een contract voor twaalf uur in de week maar zeker nu met corona kunnen ze maar een dag geven. Ik denk dat ik maximaal acht uurtjes maak en dat moet ik dan zaterdag doen.” zegt Paul.

Minder uren

De kok zegt dat hij voorlopig nog wel alles kan bekostigen, zeker nu je toch niet echt meer lang naar het terras kan gaan. Het gebruikelijke loon hoeft hij voorlopig niet te verwachten, simpelweg omdat de uren vooral naar mensen met een vast contract zullen gaan  “Er is wel beloofd dat er rekening zou worden gehouden met mij. Waarschijnlijk krijg ik nog wel één zaterdag. Normaal gesproken werk ik drie dagen terwijl ik er nu maar een heb. Dus ik ga er zeker wel op achteruit. Ik krijg studenten financiering, dat dekt de kosten voor deze maand maar alles betalen kan door werk zeker niet. Ik verdien misschien honderd euro als ik een langere dag heb maar dat is natuurlijk net niets.” zegt de 27 jarige Arnhemmer. 

De regels van de overheid zijn er voorlopig nog maar voor drie weken maar mocht het langer duren dan kan het zijn dat er meer mensen weggaan. Voor de kok is een andere baan zoeken nog niet iets waar hij mee bezig is. Voorlopig kan hij nog bij het restaurant blijven werken. “Kijk ik wil niet graag weg bij Taphuys dus ik zal niet zomaar een andere baan zoeken. Uiteindelijk zal dat door corona wel moeten omdat ik niet genoeg uren krijg. We hebben een collega die gelijk heeft gezegd: ‘ ja ik heb meteen ergens anders gesolliciteerd want ik krijg geen uren meer en heb geld nodig. Ik heb het geluk dat ik Duo heb, anders zou ik meteen weg moeten.”

De corona maatregelen, die vanaf dinsdag 18:00 in de avond zijn ingegaan en tot 22 oktober zullen duren, gelden landelijk. Zolang de positief geteste mensen zal blijven stijgen zullen de kroegen en restaurants langer dicht blijven.