Sigaretten krijgen vanaf 1 oktober een neutrale verpakking. Jongeren zijn tegenwoordig steeds gevoeliger voor merkuitingen volgens het kabinet. Zo kijken de Tilburgse studenten naar deze verandering.

De neutrale verpakking moet ervoor zorgen dat jongeren minder gestimuleerd worden om te gaan roken. Maar volgens Pascal Bruineman, voorzitter van studentenvereniging Olof uit Tilburg, leeft het roken nog steeds onder de studenten. “Onze vereniging heeft 700 leden daar zal zeker 10 procent van roken, daarbij hebben wij ook veel studenten die alleen roken tijdens feestjes”, zegt de voorzitter. Daarnaast houdt de vereniging zich wel bezig met het feit dat roken niet goed is voor je gezondheid. “We hebben posters op de toiletten hangen met daarop campagnes tegen roken, we proberen de studenten duidelijk te maken dat roken slecht voor je is.” Daarnaast mogen de studenten bij Olof ook niet meer binnen in het pand roken. “Ons pand valt onder de horecarichtlijnen.” Op de vraag of de studenten minder worden gestimuleerd om te gaan roken, door de verandering van de verpakkingen, weet Pascal geen antwoord. “Ik kan niet in de toekomst kijken, dat is gewoon even afwachten hoe dat bij de studenten op onze vereniging zal aanslaan”, aldus Pascal.

Rookvrije generatie

Daarbij is het initiatief van de overheid goed volgens Mischa Suberitski, die zicht bezig houdt met het project Rookvrije Generatie. “Met dit soort initiatieven komen we steeds dichter bij een jonge rookvrije generatie”, aldus Mischa. Het project Rookvrije Generatie, dat valt onder de Alliantie Rookvrij Nederland, houdt zich bezig met het feit dat de jonge generatie minder gaat roken. “Dit willen wij gaan realiseren door het stapje bij stapje te gaan doen, ook onder de jongeren vallen de studenten”, zegt Mischa van de organisatie. Volgens Mischa zijn de jongeren en studenten de grootste groep die rookt in Nederland. “De jongeren en studenten roken tegenwoordig steeds meer, het is algemeen bekend dat roken niet goed voor je is.”

In deze infographic zie je het rookgedrag onder studenten. Het is gebaseerd op MBO, HBO en universitaire studenten die zowel een master of bachelor studeren. De cijfers zijn uit 2019 en het is afwachten of het in 2020 minder wordt door de genomen maatregelen.

Thorbenmallens