Ziekenhuizen willen een coronabonus voor alle medewerkers, tegen het advies van het ministerie van Volksgezondheid in. Dit blijkt uit onderzoek van NRC, dat gehouden werd in tien ziekenhuizen in Nederland. Er is nog steeds een tekort aan zorgmedewerkers, maar zal een bonus het werken in de zorg aantrekkelijker maken?

“In mijn beleving zijn die bonussen er om het personeel even stil te houden”, geeft Rowie van den Broek aan, intensive care-verpleegkundige bij het LUMC Leiden. “Een verhoging van het salaris had mij beter geleken. Zodra de belasting van die bonus af is, blijft er eigenlijk vrij weinig van over.” Onder haar collega’s is de bonus een veelbesproken onderwerp. Een aantal zijn stellig: komt er geen bonus of salarisverhoging, dan gaan zij op zoek naar een andere baan. “Aan de andere kant is er een groep die denkt: ‘hup, schouders eronder’, het is namelijk even niet anders.”

Extra trajecten

Rowie werd vlak voor de coronacrisis aangenomen als IC-verpleegkundige bij het LUMC Leiden: “Ik vond het erg spannend, omdat ik er begon tijdens de eerste coronagolf. Wat mij nog steeds enorm motiveert en geruststelt zijn de patiënten. Je hoort regelmatig dat ze respect voor ons hebben.” Dit maakt het werk volgens haar aantrekkelijk, wat de omstandigheden dan mogen zijn. “Het is momenteel hard werken, maar vanuit het ziekenhuis wordt er ook hulp geboden.” Er wordt geregeld dat werknemers van reguliere afdelingen opgeleid worden zodat zij bij kunnen springen op de IC, mocht er een tweede golf komen. Zo wordt de werkdruk voor de werknemers iets verminderd.

“Ik denk dat een geldbonus helemaal geen effect heeft”, volgens Kees van Dijk*, HR Intermediair bij Interexcellent. “Zorgpersoneel wordt ontzettend ondergewaardeerd en het is de taak van leidinggevenden om die waardering altijd te laten zien. Dat is veel belangrijker voor de werknemers.” Van Dijk is van mening dat ze niet alleen tijdens drukke periodes de waardering moeten krijgen die zij verdienen, maar ook in ‘normalere’ tijden.

Studievertraging

Alyssa Jaspers zit in het vierde jaar van haar opleiding tot verpleegkundige. “Het is nog onzeker of stagiaires een bonus krijgen”, legt ze uit. “Toch hebben wij ons net zo goed ingezet en ben ik van mening dat wij hier ook recht op hebben.” Ze vindt dat de studenten net zoveel laten als de gediplomeerden. “Ik kan het me bijvoorbeeld niet veroorloven om het coronavirus op te lopen omdat ik ben gaan stappen. In mijn sociale leven heb ik veel dingen moeten laten.” Het is nog niet duidelijk of Alyssa en haar studiegenoten een afstudeerstage kunnen vinden. Dit zal afhangen van de nieuwe maatregelen. “Het zou zonde zijn als ik studievertraging op zou lopen.”

Afgelopen jaar zag Alyssa’s stage er anders uit dan normaal. “In de eerste twee jaar van mijn opleiding heb ik veel kunnen zien tijdens mijn stage in het ziekenhuis”, vertelt ze. “Er was er altijd wel iemand waarbij je mee mocht lopen. Ik mocht gewoon mee naar operatiekamers, bijvoorbeeld. Nu gaat dat niet meer. Het is jammer dat ik mijn kennis niet meer kan ontwikkelen.”