Sportief gezien heeft Corona niet veel positiefs gebracht; de Eredivisie werd niet uitgespeeld, er is geen publiek meer welkom bij wedstrijden en zelfs de sportkantines zijn nu dicht. Toch zijn niet alle gevolgen negatief, maar welke sportieve conclusies kunnen we nu precies trekken?

Lars Spijkers, 1 oktober 2020 NIEUWSREDACTIE

Na een klein jaar sporten in coronatijd heeft de Nieuwsredactie een aantal feiten op een rijtje gezet.

Sporten toegenomen

Sinds het begin van de coronacrisis zijn meer mensen gaan sporten, dit is niet in clubverband (dit is zelfs gedaald met 28%), maar mensen zijn vaker zonder lidmaatschap gaan sporten. Denk hierbij aan mountainbiken, hardlopen of zwemmen. Ten opzichte van 2019 zijn 54% meer mensen gaan sporten.

Al jaren is er sprake van een daling als je kijkt naar mensen die lid zijn van een sportvereniging, maar als we kijken naar de overgang van het jaar 2019 naar 2020 is het aantal mensen dat lid is van een sportvereniging flink gekelderd. Bart Grieter van de NOC*NSF vertelt dat de daling vooral komt omdat mensen in flinke onzekerheid leefde of ze überhaupt wel konden sporten. ‘’Ze wilde niet onnodig lid worden om vervolgens veel geld te betalen, terwijl je toch niet kan spelen.’’

Online sport kijken populair

Tijdens de coronacrisis zijn meer mensen een sportclub gaan volgen op social media. 57% noemt zich zelfs fan van een sportclub die ze via social media volgen. Aangezien er geen supporters in stadions mogen komen is dit een aannemelijke toename, vindt Ajaxsupporter Harold Bruers. ‘’Ik ging wel eens naar een wedstrijd van Ajax, maar dat kan nu niet meer. Ik had voorheen ook nooit iets te maken met social media. Maar sinds ik niet meer naar een wedstrijd kon, heb ik Instagram aangemaakt en volg ik Ajax, maar ook andere voetbalclubs, op de voet’’, vertelt hij.

Veilige omgeving

Verder zijn sportleden zich ook een stuk veiliger gaan voelen bij hun sportclubs. Bart Grieter: ‘’Dat komt omdat leden zo lang thuis hebben gezeten, dat ze gewoon weer blij zijn om te mogen sporten. Pesterijen zullen nu bijvoorbeeld ook echt niet snel voorkomen, iedereen gaat met extra veel respect om met elkaar in deze tijden.’’ Niet gek dus, dat 80% van de sporters zich een stuk veiliger voelt op zijn of haar sportclub.

Er zijn veel conclusies te trekken na een klein jaar sporten in coronatijd. Je verwachtte natuurlijk dat deze conclusies vooral negatief zouden zijn, dat blijkt dus behoorlijk mee te vallen.