De meeste eerstejaarsstudenten studeren vandaag precies een maand. Door de huidige coronamaatregelen krijgen ze de lessen voornamelijk online en daar zijn de meningen over verdeeld.

Foto door Windows via Unsplash

Per school verschillen de maatregelen. Sommige scholen hebben al het fysieke onderwijs geschrapt, andere bieden nog een of twee fysieke lesdagen aan.

Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, legt uit waarom het afstandsonderwijs volgens hem tekortdoet voor studenten: “Vooral in het eerste jaar is contact leggen heel belangrijk. Ze missen sociale interactie. Dat zorgt er weer voor zorgt dat studenten gedemotiveerd raken”, legt Muns uit. “Wat betreft kansengelijkheid is het ook niet eerlijk. Studenten met een eigen kamer, een goede laptop en snelle wifi kunnen nu beter studeren dan studenten die dat niet hebben.”

Annabel studeert Multimediadesign aan de ROC in Amersfoort, Jana studeert Communicatie IEMES aan de Fontys Hogeschool in Tilburg, en Cas studeert Interdisciplinaire sociale wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Ze zijn alle drie dit jaar aan een nieuwe studie begonnen en hun ervaringen lopen erg uiteen. In het onderstaande audiofragment hoor je hoe zij hun eerste maand hebben ervaren als eerstejaarsstudent in coronatijd.