De meerderheid van de Kamer wil in Nederland een mondkapjesplicht in stellen. De coronamaatregelen die afgelopen weekend zijn ingegaan moeten ervoor zorgen dat de besmettingen in Nederland afnemen. Door middel van een mondkapjesplicht kan dit nog sneller gaan.

Winkeliers in Nederland reageren verschillend op de plicht. De conceptstore TIEN in Tilburg heeft het er wel met de medewerkers over gehad, maar ze zijn het er ook over eens dat het op dit moment nog niet nodig is. ‘’Omdat we een deurbeleid hebben en de 1.5 meter afstand goed in acht houden, vinden we dit nu genoeg. Ook zijn we bang dat het eventueel klanten kan afschrikken. Niet iedereen draagt graag vrijwillig een mondkapje. Wel willen deze drie weken afwachten hoe de nieuwe regelingen van het RIVM worden nageleefd, daarna kunnen we verder kijken’’, vertelt medewerkster Loes.

Ook bij boekenwinkel Gianotten Mutsaers in Tilburg zijn er gemengde gevoelens over de mondkapjes. Vooral de afschrikking van klanten is een groot punt. ‘’Ik ben er wel bang voor dat klanten wegblijven. Dit heeft veel effect op de financiële zaken en dit hebben wij al helemaal niet nodig in deze tijden. Als het moet dan moet het, maar vooralsnog houden wij ons goed aan de maatregelen die nu gelden. Mocht het zo zijn dat de plicht komt, dan zullen wij hier ook gehoor aan geven’’, laat medewerker Ruud Mutsaers weten.