Het toerisme in Nederland loopt erg terug door corona. Afgelopen maandag maakte het Nationaal Bureau Toerisme en Congressen (NBTC) bekend dat buitenlands toerisme met zo’n 70 procent afgenomen is dit jaar, terwijl er juist een groei voorspeld was. Bijkomend ontmoedigd het kabinet de komende weken ”plezieruitstapjes”, oftewel binnenlands toerisme, ook nog.

30 september 2020

De musea mogen nauwelijks meer gasten binnenlaten. Het kabinet heeft op 28 september bekendgemaakt dat de coronamaatregelen strenger worden. De vraag is of er dan nog wel mensen komen, want in de corona-ideale situatie blijven zowel de toeristen van over de grens als de Nederlandse toeristen weg. Bij een meer lokaal-gericht museum in Tilburg merken ze dit minder dan een  in het hart van Amsterdam. Toch struikel je op beide plekken niet meer over de bezoekers.

Pètra Huijgen werkt bij het Allard Pierson Museum in hartje Amsterdam. Huigen: ‘’Wij zitten op een heel toeristische locatie, dus er lopen normaal veel mensen langs. We merken wel dat het veel rustiger is.’’ Ze hebben nog wel een collectie staan. ‘’We hebben op zich een trouwe groep bezoekers. Er komen ook nog wel toeristen die dan toch toevallig langslopen, maar veel minder.’’

Groepen en schoolklassen
Femke Vos werkt bij het textielmuseum in Tilburg, een minder toeristisch thema op een minder toeristische locatie. Toch zien ook zij het aantal gasten sterk teruglopen. Vos: ‘’Het belangrijkste wat er qua bezoekers wegvalt is groepen en schoolklassen.’’ De Museumvereniging heeft een protocol opgezet die ze naleven. ”We zorgen voor een helemaal veilig museumbezoek. Met die garantie hopen we dan toch nog wat mensen aan te kunnen trekken.’’

Zwaar, maar niet te
Janneke Visser werkt bij de Museumvereniging. Ze bevestigen dat er dit jaar slechts twee musea in Nederland omgevallen zijn: het Tassenmuseum en Klederdrachtmuseum. De rest heeft het moeilijk, maar blijft nog wel overeind.

De brancheorganisatie steunt de aangesloten musea op dit moment vooral door mee te denken en flexibel te zijn. Visser: ‘’Onze leden betalen contributie. Dit jaar hebben wij daarop een korting gegeven, om ze te helpen. Verder zijn dit voorjaar bijdragen uit de Museumkaart vervroegd overgemaakt, als voorschot, om musea aan meer geld in kas te helpen.’’ Ook ontvangen de musea steun. Naast de structurele steun bijvoorbeeld van fondsen met specifieke doelen. Het Kickstart Cultuurfonds voor het financieren voor de 1,5 meteraanpassingen en ook de Vereniging Rembrandt bood eerder al steun aan musea. Vos: ‘’We hebben verschillende aanvragen lopen en sommige zijn al geaccepteerd. Mede hierdoor kijken we vooralsnog met energie vooruit.’