De zomer is voorbij, hiermee is ook het seizoen van de eikenprocessierups afgelopen. De rups die  vorig jaar nog voor veel overlast zorgde leek dit jaar een stuk minder aanwezig te zijn. “De eikenprocessierups was dit jaar aanzienlijk minder aanwezig, ten opzichte van vorig jaar hebben we dit jaar de helft van de meldingen gehad”, aldus Tom Daelman, woordvoerder van de gemeente Tilburg.

 Volgens Daelman zijn er verschillende oorzaken waardoor het aantal meldingen zo is gedaald, waaronder het weer: “Het was dit jaar een natter voorjaar, hierdoor zijn rupsen niet uitgekomen. Ook was er veel nachtvorst precies in de periode dat de rups zich ontwikkelt.”
Daarnaast heeft de gemeente Tilburg dit jaar een derde van de eikenbomen preventief bespoten en zijn er vogelhuisjes in de buurt van eikenbomen opgehangen. Deze vogelhuisjes trekken koolmezen aan, de grootste vijanden van de processierups.

Minder huisartsbezoeken
Ook de GGD merkt dat de bevolking minder last heeft van de rups. Linda Blous, mileugezondheidsdeskundige bij de GGD: “Er zijn een stuk minder vragen voor ons dan afgelopen jaar. Ook zijn er minder huisartsbezoeken van mensen met klachten door de processierups.” Volgens de GGD komt dit ook doordat niet iedereen met jeukklachten nog naar de huisarts gaat. “Op onze site hebben we nu duidelijk aangegeven dat je alleen bij ernstige klachten naar de huisarts hoeft”, aldus Blous.
Ook Daelman zegt dat mensen dit jaar beter weten hoe ze met de rups om moeten gaan. “Na de grote uitbraak van vorig jaar is de rups bij veel mensen bekend geworden en houden ze er zelf rekening mee. Ze omzeilen bijvoorbeeld plekken waar de rups veel zit.”

Misverstanden
Toch zijn er nog een aantal misverstanden over het (preventief) bestrijden van de rups. Zo vertelt Daelman dat je nooit een boom in plastic moet wikkelen: “Dit werkt zelfs averechts, de rupsen schrikken door het plastic en laten daardoor hun haartjes los. Daarnaast kunnen andere dieren klem raken achter het plastic en is het slecht voor het milieu.”
Fabian van Zwam, processierupsbestrijder bij bofahoveniers vertelt: “Er zijn een hoop gemeentes die de huisjes voor koolmezen op de eikenboom zelf plaatsen, dit zorgt ervoor dat de rupsen zich in het huisje gaan nestelen waardoor ze heel moeilijk te verwijderen zijn.” Daarnaast vertelt van Zwam dat het heel belangrijk is dat de rupsen met een speciale zuigmachine professioneel worden weggezogen. “Als je het met je eigen stofzuiger doet komen de haartjes door het filter en blaas je ze zo de lucht in.”