Een groot deel van de maatschappij vindt met kanker schelden echt niet kunnen, meldt De Bond Tegen Vloeken. Toch gebeurt het nog heel vaak. De bond is erg blij met de actie tegen schelden met kanker van kantinejuf Simone van Eijden. Vooral onder jongeren wordt het scheldwoord vaak gehoord.

Van Eijnden heeft een boete pot gemaakt, waar kinderen vijftig cent in moeten gooien wanneer ze schelden met kanker.

“Schelden met kanker is van alle tijden”, vertelt Kees van Dijk, directeur van de Bond tegen Vloeken, “en het is niet verminderd.” Hij geeft aan dat social media het de laatste decennia zelfs makkelijker heeft gemaakt: “Via social media heb je een bepaalde anonimiteit, waardoor het woord dus nog makkelijker gebruikt kan worden.” Een andere oorzaak dat er veelvuldig gescheld wordt met dit woord is volgens Van Dijk vanwege na-aapgedrag onder jongeren.
Uit onderzoek van de bond blijkt dat kanker het meest kwetsende scheldwoord is.

Het Kankerfonds (KWF) is in ieder geval blij met acties als deze. Toch vindt het fonds dat er nog veel meer aandacht voor moet komen, omdat er nog steeds geen daling is te zien in de hoeveelheid mensen die scheldt met het woord kanker. “Het gaat ons niet zozeer om het geld dat er opgehaald wordt met zulke acties, maar meer dat mensen erover praten”, vertelt Mischa Stubenitsky van het KWF. “Ik denk dat scholen daar op hun eigen manier aandacht aan moeten schenken. Als de een het via zo’n boetepot als mevrouw Van Eijden wil doen is dat goed, maar als een ander het wil doen via een spreekbeurt is dat natuurlijk ook helemaal top.” Het is volgens Stubenitsky gewoon onnodig om met dat woord te schelden. “Als je zelf te horen krijgt dat je kanker hebt, zet dat heel wereld je op zijn kop. En als je er dan ook nog mee geconfronteerd wordt dat mensen ermee schelden, is dat een hele schep bovenop die pijn.”

Sanne Franssen is een van deze slachtoffers. Twee jaar geleden heeft ze een hersentumor gehad. “Ik woon in een buurt met veel kinderen en tieners en het enige wat ik hoor als ik door het park loop is het woord kanker. Ik kan me dus wel voorstellen dat zo’n actie veel geld oplevert”, vertelt Sanne. “Toen ik nog op de middelbare school zat werd ik letterlijk iedere dag uitgescholden voor kankerhoer. In diezelfde periode heb ik twee familieleden verloren aan kanker, dus toen deed het ook al pijn. En toen ik zelf een hersentumor bleek te hebben deed het nog meer pijn.” Sanne hoopt dat er meerdere acties zoals deze gaan komen in de toekomst en dat mensen de ernst inzien van het schelden met deze ernstige ziekte.